aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas interviu, kuris spausdinamas antradienį, kai prasideda jo penkių dienų kelionė po Europos šalis, sakė norįs pasirodyti lojalus europiečių draugas.
G.W.Bush
"Galvoju, europiečiai supras, kad ši vyriausybė yra patikimas, nuoširdus ir tvirtas draugas", - interviu "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ir keliems kitiems Europos laikraščiams sakė G.W.Bushas, kuris savo kelionę po Europą pradės Ispanijoje.

JAV prezidentas ir toliau optimistiškai vertina prasidedančią kelionę, nors manoma, kad ją temdys demonstracijos bei nuomonių skirtumai dėl žmogaus teisių, JAV sprendimo atmesti Kioto klimato šiltėjimo prevencijos sutartį ir kitų klausimų.

"Teigiami dalykai yra daug svaresni už neigiamus", - sakė jis.

Prancūzų konservatyviajam dienraščiui "Le Figaro" G.W.Bushas minėjo, kad Europoje ketina ginti savo prieštaringai vertinamą priešraketinio "skydo" projektą.

"Sena šaltojo karo doktrina nebėra svarbi... Idėją, kad Rusija ir Jungtinės Valstijos išsaugos taiką pasaulyje tik turėdamos galimybę sunaikinti viena kitą, reikia visam laikui atidėti į šalį", - sakė jis.

"Pasaulis pasikeitė: Rusija nebekelia grėsmės nei Jungtinėms Valstijoms, nei Europai", - tęsė G.W.Bushas, tačiau pabrėžė, jog "atsirado kitų grėsmių, kurių neįmanoma nepaisyti: biologinių ir cheminių ginklų, išpuolių prieš (amerikiečių) kompiuterių sistemas".

"Ypač turime atsiminti, kad tam tikros šalys dabar turi galimybę nukreipti raketą į Jungtines Valstijas ar į mūsų sąjungininkus, į Rusiją ar bet kurią kitą Europos šalį. Jų tikslas - paimti mus įkaitais ir šantažuoti", - perspėjo JAV prezidentas.

G.W.Bushas sakė, kad yra pasirengęs dėl priešraketinės gynybos projekto tartis su Vašingtono sąjungininkais ir Rusija. "Rusija nėra Jungtinių Valstijų priešas, nes mūsų santykiai nebegrindžiami pasenusiais šaltojo karo prietarais", - pareiškė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.