aA
"Aukščiausiasis Teismas įteisino aferistų reikalavimus. Paklauskite, ką šio teismo teisėjai gavo už tokį sprendimą. Galima teigti, kad su Aukščiausiojo Teismo pagalba Lietuvoje žlugdomas verslas", - taip vakar "Lietuvos rytui" situaciją dėl Krekenavos agrofirmos įrenginių arešto įvertino Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Viktoras Uspaskichas.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas
© ELTA
Šis politikas - vienas šios bendrovės savininkų. Prieš Krekenavos agrofirmą bylą dėl 6 milijonų litų paskolos laimėjęs Ūkio bankas beveik dvejus metus ne tik negali atgauti pinigų, bet ir patikrinti, ar nėra pradangintas įkeistas turtas.

Aukščiausiojo Teismo vadovai, kuriuos V.Uspaskichas apkaltino kyšininkavimu, nėrė į krūmus. Vakar nė vienas Aukščiausiojo Teismo vadovų, į kuriuos kreipėsi "Lietuvos rytas", nesutiko komentuoti V.Uspaskicho jiems mestų kaltinimų.

Paklausus, ar teisėtai elgiasi Krekenavos agrofirmos savininkai, kurie neįsileidžia antstolių, teismo vadovai gynėsi, kad antstolių veiksmų teismas nekontroliuoja.

Kiekvieną kartą, kai į Krekenavos agrofirmą atvyksta teismo antstoliai, surandama formalių priežasčių jų neįleisti į vidų. Praėjusį penktadienį Krekenavos agrofirmos vadovai dar kartą neįleido į vidų įrenginių areštuoti atvykusių teismo antstolių ir banko atstovų.

Šįkart antstoliams ir banko atstovams buvo pasiūlyta pirmiausia išsimaudyti duše, o tik paskui apžiūrėti cechą. Kai svečiai pareiškė, jog ir taip yra švarūs, bendrovės vadovai pareikalavo atsivežti papildomų dokumentų.

"Mes nežinome, ar tie įrenginiai iš viso yra bendrovėje. Neatmetu galimybės, kad jie jau seniai parduoti ar įkeisti kitam bankui", - sakė Ūkio banko valdybos pirmininko pavaduotojas Gintaras Ugianskas.

Krekenavos agrofirmos vadovas Anicetas Daukšas tvirtino, kad kai bus įvykdytas Aukščiausiojo Teismo sprendimas, bendrovės veikla sustos, o darbininkai liks be darbo.

Tuo patikėję įmonės darbuotojai prieš tris savaites surengė susirinkimą. Buvo nutarta pasipriešinti Aukščiausiojo Teismo sprendimui ir antstolių į įmonės teritoriją neįleisti. Kiek anksčiau V.Uspaskicho paraginti jie teigė, kad nuo antstolių bendrovę gins šakėmis.

Tuo tarpu Ūkio banko vadovai teigia, kad darbininkai specialiai gąsdinami, o įsiskolinę bendrovės savininkai siekia sukelti psichozę.

"Mes norime, kad bendrovė gyvuotų - bankui visai nereikia metalo laužo. Kai bus įvykdytas teismo sprendimas, niekas nepasikeis - paprasčiausiai atsiras nauji įrenginius įsigiję akcininkai arba juos nusipirks dabartiniai savininkai", - sakė Ūkio banko tarybos pirmininkas Liutauras Varanavičius.

Bankininkas teigė, kad bendrovė dirbs kaip dirbusi, niekas darbininkų iš darbo neatleidinės. "Galbūt ir mums patinka ne visi teismų sprendimai, tačiau mes juos vykdome. Labai keista, kad nesilaikyti įstatymų ragina vienas aukščiausių šalies politikų", - sakė L.Varanavičius.

Agrofirmos vadovai ir darbininkai jaučiasi drąsūs, nes turi tvirtą užnugarį - vienas pagrindinių bendrovės savininkų, be V.Uspaskicho, yra ir Panevėžio rajono meras Alfredas Pekeliūnas.

Su šia istorija yra susijęs ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas. Prieš rinkimus į Seimą jis, kaip advokatas, atstovavo Krekenavos agrofirmai, kai ši bylinėjosi su Ūkio banku.

"Lietuvos rytas"