aA
Lietuvos gėjai, lesbietės, biseksualai ir transeksualai ruošiasi pasirodyti visą birželį Austrijos sostinėje Vienoje vykstančiame kasmečiame parade “Europride 2001”. Lietuvos seksualinės mažumos, kaip ir viso pasaulio seksualinės mažumos, parade žygiuos su savo valstybės vėliava.
Gay Couple
Oficialioje Lietuvos gėjų svetainėje internete teigiama, kad didžiausias Europos gėjų ir lesbiečių festivalis - Vienoje Europos idėja simbolizuoja visuomenės progreso viltį, atsakingų piliečių vystomą demokratiją ir gyvenimo stilių įvairovę.

Seksualinės mažumos teigia, kasmet vis kitame Europos mieste vykstančiu renginiu, norinčios sustiprinti savo tikėjimą, jokiomis aplinkybėmis neatsisakyti iškovotų teisių ir gyvenimo kultūros. “Svarbi šios kultūros dalis - atviras ir matomas mūsų, kaip gėjų ir lesbiečių, gyvenimas”, - pabrėžiama Lietuvos gėjų svetainėje internete.

Beje, pernai metų gale įsigaliojo Europos Sąjungos Lygių galimybių darbo ir užimtumo veikloje direktyva. Ji draudžia diskriminuoti darbe žmones dėl jų rasės, etninės kilmės, religijos, įsitikinimų, amžiaus, negalios ar lytinės orientacijos.

Tai pirmasis ES teisės aktas, privalomas visoms šalims narėms, kuris mini lytinę orientaciją tarp draudžiamos diskriminacijos rūšių.

Lietuvos gėjų lyga teigia, kad kol kas mūsų šalyje nėra laikomasi šios seksualinėms mažumoms itin svarbios ES direktyvos nuostatų. Lietuvos gėjų lyga užsibrėžusi siekti, kad ir Lietuva įgyvendintų šią ES direktyvą. Lietuvos homoseksualų teises ginanti Gėjų lyga siūlo keisti Lietuvos darbo įstatymus taip, kad jie neleistų diskriminuoti dėl lytinės orientacijos visuose darbo santykiuose ir profesinėse sąjungose. Sankcijos už bet kokį diskriminavimą turėtų būtų efektyvios.

Prieš keletą savaičių Lietuvos homoseksualai pareiškė, jog liberalai nevykdo rinkiminių pažadų žmogaus teisėms ginti. Seksualinių mažumų teigimu, Rolando Pakso Vyriausybės programa neatitinka Baudžiamojo kodekso nuostatų bei Liberalų sąjungos Seimo rinkimų programos nuostatų dėl žmogaus lytinės orientacijos.

“Tačiau Vyriausybė, kuriai vadovauja (konservatyvus?) liberalas R.Paksas, savo 2000-2004 metų programoje deklaruoja, kad nebus taikomi apribojimai ar privilegijos lyties, rasės, tautybės, tikėjimo, kalbos, kilmės, socialinės padėties, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu. "Seksualinės orientacijos" sąvoka ir visa gėjų ir lesbiečių mažuma paslaptingai "išgaravo". Kas privertė liberalus žengti konservatyvų žingsnį atgal? Koalicijos partneriai ar naujausi visuomenės nuomonės apie nepakantumą "kitokiai seksualinei orientacijai" rezultatai?” - klausiamai pabrėžia Lietuvos homoseksualai.

Jie teigia, kad Vyriausybė neatsižvelgė į Lietuvos gėjų lygos raginimą papildyti šią nuostatą seksualinės orientacijos sąvoka. “Tai reiškia, kad ji pritaria diskriminacijai seksualinės orientacijos pagrindu”, - rašoma Lietuvos gėjų svetainėje internete.

Beje, svetainės lankytojams taip pat pateikiamas klausimas, kodėl liberalai išsižadėjo savo rinkiminių pažadų. Savo nuomones išsakė 124 lankytojai.

Kodėl liberalai nevykdo savo rinkiminės programos nuostatos netaikyti apribojimų dėl seksualinės orientacijos? (proc.)

Trukdo socialliberalai			8,5
Pataikauja tautos nepakantumui "pedams"	37,6
Jiems nerūpi žmogaus teisės		29,1 
Išsigando				24,8 
Šaltinis: www.gay.lt