aA
JAV buvo pirmą kartą išplatintos dešimties, liepos 27 d. JAV sulaikytų rusų šnipinėjimo tinklo narių nuotraukos, praneša newsru.com. Įtariamųjų nuotraukos buvo padarytos policijos nuovadoje iš karto po jų sulaikymo. Anksčiau šnipinėjimu įtariamų asmenų nuotraukas buvo galima pamatyti tik jų socialinių tinklalapių puslapiuose.
Rusijos šnipė Anna Chapman. thesmokinggun.com nuotr.
Rusijos šnipė Anna Chapman. thesmokinggun.com nuotr.

Dienraštis „The Daily Mail“ skelbia, kad JAV Federalinės maršalų tarnybos išplatintose nuotraukose sulaikyti rusų žvalgybininkai atrodo išsekę ir pavargę: jų plaukai išsitaršę, veidai papilkėję, o paakiai patinę. Užsienio žiniasklaidos atstovai spėja, kad rusų šnipams, kurių nuotraukos patalpintos tinklalapyje „The Smoking Gun“, gyvenimas JAV pasirodė nesąs toks saldus, kaip galėjo pasirodyti iš pradžių.

Vienintele išimtimi yra Anna Chapman (mergautinė pavardė Kuščenko), kuri net ir policijos nuovadoje darytose nuotraukose atrodo nuostabiai. A. Šapman yra laikoma bene didžiausių laimėjimų, lyginant su kitais šnipais, pasiekusia rusų žvalgybininke. Ji sukosi įtakingų verslininkų, kurie galėjo jai suteikti vertingos informacijos iš pirmųjų lūpų, rate, o skandalo metu tapo tikra žvaigžde ir sulaukė įvairiausių pasiūlymų JAV ir Rusijoje. Tiesa, Rusijoje jai siūlė dalyvauti deputatų rinkimuose, o JAV - tapti pornografinių filmų žvaigžde.

Taip pat buvo išplatintos ir sutuoktinių Michaelo Zottoli ir Patricijos Mills (tikrieji vardai Michailas Kucikas ir Natalija Pereverzeva), gyvenusių Arlingtone su dviem vaikais, nuotraukos.
Remiantis teismo dokumentais, jie rūpinosi savo vaikų ateitimi ir iš karto po suėmimo paprašė pasirūpinti jų vaikais bei susisiekti su N. Pereverzevos seserimi ir motina, kad šios galėtų pasiimti vaikus globoti į Rusiją.

Kita sutuoktinių pora Cynthia ir Richardas Murphy (tikrieji vardai Lidija ir Vladimiras Gusevai), gyvendami JAV, užaugino dvi dukras. Žiniasklaidos teigimu, dukros neįtarė, kuo užsiima jų tėvai.

Dar viena sutuoktinių pora – žurnalistė Vicky Pelaez (tai tikrasis jos vardas) ir Niujorko koledžo dėstytojas Juanas Lazaro (tikrasis vardas Michailas Vlasenko) – taip pat buvo sulaikyti JAV pareigūnų. Jie turi 17 m. sūnų muzikantą Juaną Lazarą, kuris jau turi nemažai gerbėjų. 38 m. sūnus iš pirmosios V. Pelaez santuokos Valdo Mariscalis netiki, kad jo motina šnipinėjo Rusijai ir mano, kad jos areštas yra susijęs su jos profesine veikla. Tyrimo metu M. Vlasenko prisipažino, kad dirbo Rusijos užsienio žvalgybos tarnybai (UŽT), kuri mokėjo jam už tai pinigus. Pasak vyro, žmona atliko kurjerės vaidmenį ir perdavinėdavo rusų slaptosioms tarnyboms pranešimus savo kelionių po Pietų Ameriką metu.

Paskutinioji sutuoktinių porą, kurių nuotraukos buvo paskelbtos, yra Donaldas Howardas Heathfieldas ir Tracey Lee Ann Foley (tikrieji vardai Andrejus Bezrukovas ir Elena Vavilova), turintys 16 m.ir 20 m. sūnus. Kanados verslininku prisistatinėjusiam A. Bezrukovui priskiriami didžiausi nuopelnai šnipinėjant prieš JAV. Jo konsultacinės bendrovės „Future Map“ konsultantu dirbo Leonas Fuerthas, buvęs JAV viceprezidento Alo Gore‘o vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais. Teismo dokumentuose teigiama, kad 2004 m. A. Bezrukovas bandė išgauti iš JAV pareigūno informaciją apie JAV planus dėl naujojo branduolinio ginklo kūrimo. Be to, 1999 m. į JAV atvykęs A. Bezrukovas 2000 m. baigė prestižinę Harvardo universiteto mokyklą „Kennedy School of Government“. Dauguma šios mokslo įstaigos auklėtinių dirba JAV Centrinėje žvalgybos valdyboje (CŽV) ar panašaus pobūdžio įstaigose. Kilus skandalui, mokykla panaikino jam išduotą diplomą, nes stojant jis nurodė netikrą savo vardą.

Paskutiniuoju šnipų tinklo nariu yra Mikhailas Semenko (tikrasis jo vardas). Po jo sulaikymo paaiškėjo, kad jis buvo aktyvus socialinio tinklalapio „Odnoklasniki“ vartotojas ir dažnai skelbdavo jame savo nuotraukas iš įvairių kelionių. Kitame socialiniame tinklalapyje jis prisistatinėjo turizmo verslo atstovu, mokančiu rusų, anglų, ispanų ir kinų (mandarinų) kalbas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.