aA
Čečėnų kovotojų grasinimai, jog greitai bus užimtas Gudermesas ir kiti respublikos miestai, sukėlė naują pabėgėlių bangą, spaudos konferencijoje Maskvoje pranešė "Taikos ir santarvės Čečėnijos respublikoje atkūrimo sąjungos" vadovas Aslanbekas Aslachanovas.
Jis neseniai grįžo iš Čečėnijos, kur buvo susitikęs su vietos gyventojais.

A. Aslachanovas "siaubingomis" pavadino Ingušijos stovyklose gyvenančių čečėnų pabėgėlių gyvenimo sąlygas. Anot jo, dar baisesnė pačioje Čečėnijoje likusių žmonių padėtis.

Jo teigimu, humanitarinė pagalba, kurią teikė tarptautinės labdaros organizacijos, pastaruoju metu sparčiai mažėja.

A. Aslachanovas įsitikinęs, jog pabėgėliai negrįš į Čečėniją, kol padėtis ten nebus stabilizuota. "Ir niekas neįtikins, niekas neprivers jų grįžti ten, kad ir ką kalbėtų, kad ir ką žadėtų", sakė A. Aslachanovas.

Kalbėdamas apie padėtį Čečėnijoje, jis tvirtino, kad "vakarykščiai banditai šiandien respublikoje tapo gerbiamais žmonėmis, kurie važinėja prabangiais automobiliais".

"Kol Čečėnijos liaudis nepajus, kad armija atėjo jos ginti, tol bus pažeidinėjamos čečėnų tautybės piliečių teisės", įsitikinęs A. Aslachanovas.

Jis labai skeptiškai vertino rugpjūčio 20 dieną numatytų rinkimų į Valstybės Dūmą organizavimą, manydamas, kad juos reikėtų atidėti ir rengti tik tuomet, kai padėtis Čečėnijoje normalizuosis.

A. Aslachanovas taip pat apgailestavo, kad visi jo kreipimaisi į Aukščiausiąjį Teismą ir į Generalinę prokuratūrą dėl "totalinių žmogaus teisių pažeidimų Čečėnijoje" nesulaukė reikiamos reakcijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.