aA
Atlikę finansinį ir teisėtumo auditą Kauno miesto savivaldybėje už 2009 metus valstybiniai auditoriai nustatė kelis reikšmingus teisės aktų pažeidimus. Prieš ketverius metus Kauno miesto savivaldybei neatlygintinai naudotis buvo perduotas 189 ha valstybinės žemės sklypas, kuriame anksčiau veikė Kauno oro uostas.
Kauno savivaldybė
Kauno savivaldybė
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Savivaldybės administracija dalį šiame sklype esančių pastatų ir statinių perdavė neatlygintinai naudotis viešajai įstaigai S. Dariaus ir S. Girėno aerodromui, kuris pastatus išnuomojo fiziniams asmenims ir privačioms bendrovėms. Valstybės kontrolė atkreipė dėmesį, kad panaudos sutartyje buvo įrašyta sąlyga, kad savivaldybė sklypą naudos tik valstybės ir savivaldybės funkcijoms atlikti, o jeigu žemės sklypas bus naudojamas ne pagal sutartyje nustatytas sąlygas ar savivaldybė neatliks funkcijų, kurioms buvo perduotas sklypas, bus laikoma, kad sklypas naudojamas ne pagal paskirtį, todėl apskrities administracija turės teisę nutraukti valstybinės žemės panaudos sutartį.

Tačiau sutartis nebuvo nutraukta, nors dar 2007 m. apie sutarties pažeidimus savivaldybę informavo savivaldybės kontrolieriaus tarnyba ir savivaldybės administracijos vidaus audito skyrius. Valstybės kontrolė konstatavo, kad šis valstybei nuosavybės teise priklausantis turtas buvo išnuomotas pažeidžiant teisės aktus, be to, valstybei padaryta turtinė žala, nes 5,7 tūkst. Lt gautų nuompinigių nebuvo pervesta į valstybės biudžetą.

Kauno miesto savivaldybėje nustatyta ir daugiau teisės aktų pažeidimų. A. Stulginskio vidurinė mokykla ne pagal paskirtį – ūkio lėšoms apmokėti – naudojo mokinio krepšelio lėšas.

Vykdant Kauno 2-osios klinikinės ligoninės investicijų projektą buvo pažeisti viešuosius pirkimus reglamentuojantys teisės aktai.

Be to, valstybiniai auditoriai atkreipė dėmesį, kad Kauno miesto savivaldybėje, kaip ir daugelyje kitų, dėl apskaitos trūkumų nėra tikslios informacijos apie mokinių skaičių, netiksliai apskaičiuojamos mokinio krepšeliui skiriamos lėšos. Savivaldybės administracija 204 tūkst. Lt nepanaudotų mokinio krepšelio lėšų grąžino į valstybės biudžetą, nors 2009 m. pabaigoje liko 117 tūkst. Lt mokinio krepšelio lėšų kreditinis įsiskolinimas.

Valstybės kontrolė įpareigojo savivaldybės tarybą ir administracijos direktorių Vygantą Gudėną pažeidimus padariusius asmenis traukti tarnybos ar drausminėn atsakomybėn. Dokumentai apie pažeidimus, naudojant valstybės žemę, perduoti Nacionalinei žemės tarnybai.

2009 m. Kauno miesto savivaldybei iš valstybės biudžeto buvo patvirtinta 248 mln. Lt specialiųjų tikslinių dotacijų, patikėjimo teise ji valdė valstybės turtą, kurio įsigijimo vertė sudarė beveik 48 mln. Lt. Valstybės kontrolė savivaldybėse audituoja valstybės biudžeto lėšas ir valstybės turto valdymą.

Meras: kaltų tikrai nedangstysime

Finansinį ir teisėtumo auditą Kauno miesto savivaldybėje už 2009 metus atlikę valstybiniai auditoriai nustatė keletą reikšmingų teisės aktų pažeidimų. Į tai būtinai nedelsiant reaguos ir Kauno miesto savivaldybė, - garantavo Kauno meras Andrius Kupčinskas.

"Nors miesto savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas bei kiti atsakingi vadovai šiuo metu atostogauja, nedelsiant imsimės reikiamų priemonių, kad kiekvienas valstybės auditorių išvadose paminėtas atvejis būtų išaiškintas. Bus pasistengta nustatyti kaltus asmenis ir pareikalauti jų atsakomybės. Nė vieno prasižengusio nedangstysime", - žadėjo Kauno meras.

Jo teigimu, savivaldybėje bus kuo skubiau sudarytos darbo grupės, kurios išsamiai išanalizuos ir padėtį dėl savivaldybei perduoto valstybinės žemės sklypo, kuriame anksčiau veikė Kauno oro uostas, naudojimo.

"Aiškinsimės, ar dabartinė valstybinės žemės naudojimo tvarka atitinka teisės aktus ir kaip vertinti panaudai sklypą gavusios viešosios įstaigos vadovų veiksmus, jei dalis sklypo pernuomojama ne savivaldybės ar valstybės funkcijoms vykdyti. Taip pat aiškinsimės, kokie teisės aktų pažeidimai padaryti vykdant Kauno 2-osios klinikinės ligoninės investicijų projektą, naudojant mokinio krepšelio lėšas miesto švietimo įstaigose, nustatant faktinį mokyklas lankančių moksleivių skaičių. Pasirūpinsime, kad be reikiamo dėmesio ir tinkamo įvertinimo neliktų nė vieno teisės aktų pažeidėjo", - sakė A. Kupčinskas.

Meras užtikrina: kadangi Valstybės kontrolė įpareigojo savivaldybės tarybą ir administracijos direktorių pažeidimus padariusius asmenis traukti tarnybos ar drausminėn atsakomybėn, taip ir bus padaryta, vos tik baigsis savivaldybėje valstybės auditorių nustatytų faktų tyrimas.

ELTA primena, kad Valstybės kontrolė savivaldybėse audituoja valstybės biudžeto lėšas ir valstybės turto valdymą. Pažeidimų nustatyta ir Kauno rajono bei kitose Lietuvos savivaldybėse.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.