aA
Rusijos užsienio reikalų ministerija pavadino nepriimtinomis vienašališkas Europos Sąjungos (ES) sankcijas Iranui.
Maskva nepritaria vienašališkoms ES sankcijoms Iranui
© A.Didžgalvio nuotr.

"Mes jau ne kartą pareiškėme, jog manome, kad praktika naudoti vienašališkas arba kolektyvines sankcijų poveikio priemones, išeinančias už galiojančio šiai šaliai JT Saugumo Tarybos sankcijų režimo ribų, yra nepriimtina", - antradienį sakoma Rusijos oficialiojo atstovo Andrejaus Nesterenkos išplatintame pareiškime.

Pirmadienį ES užsienio reikalų ministrai patvirtino papildomų sankcijų Iranui įvedimą.

"Tai ne tik pakerta mūsų bendras pastangas ieškoti politinio ir diplomatinio padėties dėl Irano branduolinės programos sureguliavimo, bet ir rodo, kad nepaisoma kruopščiai patikrintų ir suderintų JT Saugumo Tarybos rezoliucijų nuostatų", - pabrėžė dėl to A.Nesterenka.

Nepritaria sankcijoms trečiųjų šalių bendrovėms

Maskva yra prieš bet kuriuos mėginimus išplėsti ES ir JAV vidaus įstatymus kitoms šalims ir naudoti sankcijas prieš bendroves ir fizinius asmenis tų šalių, kurios sąžiningai vykdo visus Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijų reikalavimus.

"Mes kategoriškai atmetame bet kuriuos mėginimus išplėsti ES ir JAV vidaus įstatymų taikymą trečiosios šalims ir naudoti sankcijas prieš valstybių, sąžiningai vykdančių atitinkamus JT Saugumo Tarybos rezoliucijų reikalavimus, bendrovėms ir fiziniams asmenims", - sakoma Rusijos URM oficialiojo atstovo Andrejaus Nesterenkos komentare dėl ES užsienio reikalų ministrų patvirtintų papildomų sankcijų Iranui.

Pareiškime, paskelbtame antradienį URM tinklalapyje, taip pat pažymima, kad "ES patvirtintas sankcijų rinkinys, lygiai taip, kaip JAV priimtas papildomų apribojančių priemonių "paketas", siekia gerokai toliau nei neplatinimo uždavinių sprendimai, atsižvelgiant į Irano branduolinę programą, ir nepadeda kuo greičiau politinėmis ir diplomatinis (priemonėmis) išspręsti problemą".

Pasak A.Nestrenkos, įsišaknijusi kai kurių Šešeto dalyvių praktika naudoti papildomas vienašališkas sankcijų poveikio priemones Iranui kelia klausimą, ar dirba visos suinteresuotos šalys drauge Šešete, ar kiekviena veikia, vadovaudamasi savo pačios prioritetais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.