aA
Serbijos parlamentas pritarė vyriausybės siūlymui siekti naujų derybų Jungtinėse Tautose (JT) dėl Kosovo - vienašališkai atsiskyrusio regiono, kurio nepriklausomybę oficialiai pripažino beveik 70 valstybių.
Kosovo vėliava
Kosovo vėliava
© Reuters/Scanpix

Po dvylikaą valandų vykusių debatų, kurie buvo surengti aptarti JT teismo paskelbtos nutarties dėl Prištinos nepriklausomybės deklaracijos, parlamentas pirmadienį parėmė vyriausybės siūlymą, kuriam pritarė 192 parlamentarai, 26 balsavo "prieš", o du susilaikė.

Serbų įstatymų leidėjai į neeilinį posėdį susirinko, kai Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) praėjusią savaitę nusprendė, jog 2008 metais Kosovo paskelbta nepriklausomybė nuo Serbijos nepažeidė tarptautinės teisės.

"Parlamentas mano, jog būtina taikiomis derybomis pasiekti ilgalaikį, tvarų ir abipusiškai priimtiną sprendimą dėl Kosovo, kuris neprieštarautų Serbijos konstitucijai", - rašoma priimtame dokumente.

"Parlamentas... patvirtina, jog Serbija niekuomet nei tiesiogiai, nei netiesiogiai nepripažins vienašališkai paskelbtos Kosovo nepriklausomybės", - pabrėžiama jame.

Serbija pažadėjo tęsti savo kovą JT Generalinėje Asamblėjoje ir siekti naujų derybų dėl Kosovo statuso nepaisant TTT paskelbtos nutarties. Ji pranešė ketinanti pateikti rezoliucijos projektą, raginantį surengti derybas.

Serbija tvirtina, kad Kosovas tebėra jos pietinė provincija. Prezidentas Borisas Tadičius, dalyvavęs pirmadienį vykusiame parlamento posėdyje, praėjusią savaitę taip pat pakartojo, kad jo šalis niekuomet nepripažins Kosovo nepriklausomybės.

Per debatus opozicija pasmerkė vyriausybę už jos nesėkmingą politiką dėl Kosovo ir pareikalavo, kad atsistatydintų aukščiausi pareigūnai, tarp jų prezidentas B.Tadičius ir užsienio reikalų ministras Vukas Jeremičius.

Prieš balsavimą kreipdamasis į parlamentarus B.Tadičius įspėjo, kad TTT sprendimas yra "rimtas smūgis Serbijai".

Tačiau prezidentas pabrėžė, jog Serbija, kuri viliasi artimiausiais metais tapti Europos Sąjungos (ES) nare, "privalo palaikyti gerus santykius su didžiosiomis valstybėmis, nes priešingu atvejus šalis neišvengs katastrofos, o jos piliečiai - skurdo".

Kiek anksčiau V.Jeremičius pareiškė, kad dar 55 šalys rengiasi pripažinti Kosovo valstybingumą.

"Visomis jėgomis stengsimės sumažinti tą skaičių" iki rugsėjo, kai prasidės JT Generalinė Asamblėja, sakė ministras parlamentarams.

Kosovo, kurio gyventojų daugumą sudaro albanai, nepriklausomybę yra pripažinusios 69 šalys, tarp jų Jungtinės Valstijos ir 22 iš 27 ES narių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.