aA
Rusijos mokslininkas Igoris Sutiaginas, esantis Didžiojoje Britanijoje po to, kai jį ir dar tris kalinius Maskva apkeitė į itin įslaptintų rusų šnipų Jungtinėse Valstijose tinklo narius, pareiškė, kad ketina sugrįžti namo.
Iškeistas į įslaptintus šnipus mokslininkas ketina sugrįžti į Rusiją
© A.Didžgalvio nuotr.

Kaip interviu Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainei sakė mokslininko tėvas Viačeslavas Sutiaginas, trečiadienį Igoris paskambino namo ir pranešė, kad priėmė tokį sprendimą.
Jis taip pat kreipėsi į visus, kurie suteikė jam pagalbą per procesą, ir padėkojo jiems už dalyvavimą.

"Nepaisant mano paleidimo aplinkybių, aš žinau, kad už galimybę matyti dangų be grotų aš dėkingas ne žvalgyboms ar kontržvalgyboms, o manęs ir kitų nuteistų mokslininkų rėmimo kampanijai, kuri visus tuos metus buvo vyko ir mūsų šalyje, ir už jos ribų", - sakė I.Sutiaginas savo pirmajame po išlaisvinimo kreipimesi į spaudą.

Jis paragino žurnalistus, teisių gynėjus ir visuomenės aktyvistus "nesilpninti savo pastangų ginti tuos žmones, kurie vis dar mato virš savęs "dangų per grotas".

Kada I.Sutiaginas sugrįš į tėvynę, kol kas nežinoma.

Jis pranešė, kad labai nori pamatyti savo šeimą, "pagaliau sugrįžti į Obinską ir pataisyti jau visiškai sukrypusį mažo namelio keturiuose aruose už Protvos prieangį".

I.Sutiaginas pažadėjo duoti išsamesnį interviu ir atsakyti į visus žurnalistų klausimus kiek vėliau, kai tik kiek pailsės, atgaus jėgas ir surikiuos mintis.

Anksčiau mokslininkas, kaip jau pranešta, gavo leidimą gyventi Britanijoje.

Tačiau neaišku, kaip bus I.Sutiaginui Rusijoje, nes kad būtų patenkintas jo malonės prašymas ir paskui būtų apkeistas ir išsiųstas į Britaniją, jis pripažino savo kaltę pagal jam pateiktus kaltinimus, tai yra šnipinėjimu.

Teisių gynėjai mano, kad I.Sutiaginas gali sugrįžti į tėvynę pagal Rusijos piliečio teisę, nes Rusijos pilietybė jam nepanaikinta.
Agentūros "Interfax" šaltinis Rusijos teisėsaugos institucijose pažymėjo, kad jokių juridinių kliūčių I.Sutiaginui sugrįžti į Rusiją nėra.

"Sutiagino malonės prašymą patenkino Rusijos prezidentas, jis tebeturi Rusijos pilietybę, todėl, kaip man regis, jo teisės galioja, ir jis gali sugrįžti", - pažymėjo agentūros pašnekovas.

Iš keturių Rusijos kalinių, apkeistų į agentus, dirbusius Jungtinėse Valstijose, be I.Sutiagino, į Britaniją taip pat išvyko buvęs Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU)

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.