aA
JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) trečiadienį paskelbė paskyrusi patyrusį operatyvinį agentą Johną Bennettą vadovauti Nacionalinei slaptajai tarnybai (National Clandestine Service, NCS), kuri koordinuoja platų Amerikos šnipų tinklą.
CŽV paskyrė naują slaptosios žvalgybos vadovą
© Corbis

J.Bennettas pradėjo dirbti CŽV 1981 metais, baigęs tarnybą JAV jūrų pėstininkų korpuse. Jis pakeis ankstesnį NCS vadovą Michaelą Sulicką.

Šis pareigūnas, kuris anksčiau vadovavo slaptam sukarintam Specialiosios veiklos skyriui (Special Activities Division, SAD), taip pat dirbo CŽV Afrikos skyriaus viršininko pavaduotoju, didžiąją dalį savo karjeros praleido vykdydamas misijas užsienyje.

J.Bennettas "buvo kovos su (tarptautiniu teroristų tinklu) "al Qaeda" ir jo nuožmiais sąjungininkais priešakyje", sakė CŽV direktorius Leonas Panetta, atkreipęs dėmesį į šio pareigūno "nepriekaištingą veiklą pačiose svarbiausiose žvalgybos operacijose - šnipinėjime, slaptosiose operacijose ir palaikant ryšius".

L.Panetta taip pat gyrė M.Sulicką, kuris atsistatydino 2004 metų rugsėjį, kilus nesutarimams su tuomečiu CŽV direktoriumi Porteriu Gossu, tačiau 2007 metais buvo įtikintas grįžti į tarnybą.

J.Benettas anksčiau vadovavo CŽV stočiai Pakistane ir koordinavo agentūros vykdomai bepiločių lėktuvų "Predator" programai, kuri jam vadovaujant buvo labai išplėsta.

Nuo šiol jis vadovaus visoms slaptosioms CŽV operacijoms. J.Benettas buvo atsistatydinęs šių metų gegužę, tačiau buvo įtikintas grįžti ir gavo svarbų postą, kurio siekė keli kiti aukšti CŽV pareigūnai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.