aA
Trečiadienį Lietuvos nacionaliniame muziejuje Vilniuje pristatomas didžiausias kada nors sukurtas Žalgirio mūšio maketas. Kaip skelbiama, jo dydis siekia apie 20 kvadratinių metrų. Makete išdėstytos 1100 figūrėlių, beveik 400 medžių, pusšimtis vėliavų, trys pagrindiniai mūšio vadai.
Vilniuje pristatomas Žalgirio mūšio maketas
© DELFI (A.Didžgalvio nuotr.)

Maketo kūrimo projektas truko 5 mėnesius ir bus užbaigtas trečiadienio vakarą renginio metu pastatant paskutinę figūrėlę - Vytautą Didįjį.

Penkių istorikų darbo grupė, remdamasi įvairiais istoriniais šaltiniais, sudėliojo lemtingos Žalgirio mūšio scenos vaizdą - į kovą grįžę Vytauto vedami pulkai suduoda lemiamą smūgį Vokiečių ordinui.

Makete atsispindi ne tik viena iš mūšio scenų, bet ir aplinka - artimiausios kariuomenės stovyklos, vienas kitas gretimas kaimas, miškai, vandens telkiniai ir net keletas mūšio stebėtojų, kurie, pasak istorikų, buvo įsilipę į medžius prie mūšio lauko, kad galėtų matyti jo eigą.

Žmonių figūrėlių aukštis - apie 5-5,5 centimetro. Nepaisant to, matyti aprangos detalės, ginklai ir kiti to laikmečio atributai.

Maketo kūrimą ir finansavimą inicijavo Lietuvos istorijos institutas ir alkoholio gamintojas „Stumbras”.

Ketvirtadienį Lietuva ir Lenkija minės 600-ąsias Žalgirio mūšio pergalės prieš Kryžiuočių ordiną metines.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.