aA
Vienas iš Konvento dėl Europos ateities pirmininko pavaduotojų, buvęs Belgijos ministras pirmininkas Jeanas Lukas Dehaene'as (Žanas Liukas Dehenas) įspėjo, jog "po džiaugsmingų akimirkų 2004 metų gegužės 1 dieną, kai prie ES prisijungs naujos šalys, mūsų laukia ketveri ar penkeri sudėtingi metai", praneša "EUobserver.com".
Interviu Prancūzijos dienraščiui "Le Monde" J.L.Dehaene'as taip pat kalbėjo apie "dviejų greičių" Europą, jei šio savaitgalio derybos žlugtų.

"Jei valstybės nesusitars, iniciatyvos reikės imtis labai greitai. Padėtis gali būti panaši į tą, kuri susiklostė 1954 metais žlugus Europos gynybos bendrijai. Tada šešios (ES steigėjos) suformavo tarpvyriausybinį komitetą .... ir tai atvedė prie Romos sutarties", - sakė jis.

Pasak J.L.Dehaene'o sunkumų kelia ir naujųjų valstybių narių patirties trūkumas: "sudėtinga, kai prie stalo yra valstybių, kurios dar nepatyrė iš vidaus, kaip veikia Sąjunga".

Konvento pirmininko pavaduotojas neatmetė galimybės, jog derybos dėl susitarimo užtruks. "Valstybių ir vyriausybių vadovai turės nuspręsti, ar padaryta pakankama pažanga, kad galima būtų pritarti sutarčiai, ar geriau bus palikti šį klausimą vėlesniam laikui, tikintis, jog patirtis jiems leis pasiekti geresnių rezultatų", - teigė J.L.Dehaene'as.

"Teisiškai mums nėra poreikio sudaryti naują sutartį. Plėtrai reikalingas dokumentas buvo pasirašytas Nicoje", - sakė jis.

Be to, ES lyderiai penktadienį sutarė, kad yra nemaža tikimybė, kad 2007 metais Bulgarija ir Rumunija galės tapti visavertėmis bloko narėmis, kadangi er šiuos metus padarė didelę pažangą besirengdamos narystei ES.

ES lyderiai sakė įsipareigoją daryti viską, kas įmanoma, kad Bulgariją ir Rumuniją įstotų į bloką nustatytu laiku, paneigdami anksčiau kai kurių diplmatų išsakytas prielaidas, jog šių dviejų Pietryčių Europos šalių narystė gali būti atidėta, nes Rumunija nepadarė reikiamos pažangos.

Kitų metų gegužės mėnesį per didžiausią plėtros bangą blok istorijoje prie 15 dabartinių ES narių prisijungs dešimt Vidurio ir Rytų Europos valstybių, įskaitant ir Lietuvą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.