aA
Prezidentas Rolandas Paksas dabartinius santykius su Seimu vertina "normaliais darbiniais", nesureikšmina Bažnyčios vadovų raginimo jam atsistatydinti, ir "šnekomis" vadina informaciją apie planuojamą atidėti Italijos prezidento vizitą į Lietuvą.
Rolando Pakso inauguracija
Rolando Pakso inauguracija
© ELTA
Prezidentas interviu Žinių radijui penktadienį teigė, kad skandalo įkarštyje jo darbotvarkė yra tokia pati kaip ir ankščiau - vyksta susitikimai su institucijų vadovais, užsienio svečiais.

Prezidentas teigė nemanantis, kad santykiai su Seimu yra įtempti. "Darbiniai santykiai yra normalūs ir tiek, kiek institucijos turi bendrauti, tiek ir yra bendraujama", - sakė R.Paksas, lapkritį kelissyk atsisakęs liudyti Prezidentūros skandalą tyrusiai parlamentinei komisijai.

Pradedamą apkaltos procesą prezidentas pavadino demokratijos išraiška. "Manau, kad ir šitai pasibaigs, ir iš to išeisime visi sustiprėję. Ir Seimas ir aš pats, ir, galų gale, Lietuvos valstybė", - teigė R.Paksas.

Seime jau surinkti 46 parlamentarų parašai, remiantys teikimą pradėti prezidento apkaltą.

Kalbėdamas apie praėjusią savaitę gautą kardinolo Juozo Audrio Bačkio ir arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus laišką, R.Paksas teigė esąs nustebęs, kad tik ant jo stalo gulinčio laiško turinį cituoja kai kurie žurnalistai.

BNS žiniomis, laiške prezidentui nedviprasmiškai siūloma atsistatydinti. ,"Bažnyčia - ne vien tik bažnyčios vadovai. Aš išskiriu čia dvi aiškias sąvokas", - teigė R.Paksas. Prezidentas vėliau penktadienį žadėjo paskelbti atsakymą Bažnyčios hierarchams.

Savo religingumo neslepiantis prezidentas su Bažnyčios hierarchais buvo susitikęs ne kartą, o kardinolas A.J.Bačkis buvo vienas pirmųjų asmenų, su kuriais R.Paksas oficialiai susitiko netrukus po išrinkimo prezidentu sausio pradžioje, dar prieš inauguraciją prezidentu.

Kalbėdamas apie pasigirdusias kalbas apie galimą Italijos prezidento Carlo Azeglio Ciampi (Karlo Adzeljo Čampio) vizito atidėjimą, R.Paksas teigė keistai nustabęs", kad "stiklinėje vandens burbuliuoja audra, o norima padaryti, kad ji būtų ne stiklinėje".

"Metamos visos pajėgos, kad ta audra būtų didesnė ir sujaudintų, supriešintų, sukiršintų žmones", - sakė R.Paksas.

"Nėra jokios izoliacijos", - teigė R.Paksas, pridūręs, jog tai sprendžiantis iš savo skandalo metu vykusių vizitų Vokietijoje ar Briuselyje, o pats C.A.Ciampi jam yra sakęs labai norintis pavasarį atvykti į Lietuvą.

"Aš tikiu, kad jis atvažiuos. Viskas čia yra šnekos", - sakė R.Paksas. Apie siūlomą atidėti Italijos vadovo vizitą į Lietuvą balandžio 19 dieną BNS pranešė gerai informuotas diplomatinis šaltinis, kurio pareigos neleidžia abejoti jo informuotumu.

Jei Italijos prezidento vizitas į Lietuvą neįvyktų, pasitvirtintų nuogąstavimai, kad Lietuvai gresia tarptautinė izoliacija, jei Prezidentūros skandalas užsitęs, R.Paksui mėginant kuo ilgiau išlikti savo poste. Kaip manoma, gavęs negatyvių išorinių signalų, prezidentas neribotam laikui atidėjo gruodžio pradžioje turėjusius įvykti savo vizitus Ukrainoje ir JAV.

Praėjusią savaitę parlamentinė tyrimo komisija nusprendė, kad prezidentas dėl savo ryšių buvo ir tebėra pažeidžiamas, ir tai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Šiai išvadai didele balsų persvara pritarė ir Seimas.

R.Paksui nepaisant valdžios ir opozicijos partijų bei Seimo ir Vyriausybės vadovų raginimų atsistatydinti, jam gresia apkalta Seime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.