aA
Profesinės sukakties proga sveikindamas Lietuvos advokatus, Prezidentas Rolandas Paksas garsiai abejojo žmogaus teises Lietuvoje užtikrinančių garantijų tvirtumu.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
"Kalbant vien apie žmogaus teisių sferą, mano nuomone, kyla neretorinis klausimas: ar Konstitucijoje įtvirtintos teisės į gynybą yra taip sukonkretintos įstatymų, kad ši asmens konstitucinė teisė būtų visada nepriekaištingai įgyvendinama?" - Kongresų rūmuose surengtame Lietuvos advokatūros 85-ųjų metinių minėjime kalbėjo Prezidentas.

Šalies vadovas taip pat sakė apgailestaująs, kad šiandien įstatymų leidybos institucijoje - Seime - tėra vos aštuoni teisininkai, o iš arčiausiai žmonių esančios advokatų profesijos - tik pora atstovų.

R. Paksas prisiminė, jog 1990 metų kovo 11-osios Nepriklausomybės aktą pasirašiusių advokatų buvo gerokai daugiau: tai buvęs Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininko pavaduotojas Kazimieras Motieka, buvę Seimo nariai Zita Sličytė, Egidijus Jarašiūnas, Jonas Liaučius, Česlovas Okinčicas, Narcizas Rasimavičius ir šviesios atminties Valerijonas Šadreika.

Prezidento žodžiais, istorija taip pat liudija, kad net carinės priespaudos laikais advokatai sugebėjo išsaugoti net tik savo amato laisves, bet ir europines advokatūros tradicijas.

"Man didelį įspūdį daro tai, kad 1918 metais Lietuvos Nepriklausomybę paskelbusioje Valstybės Taryboje iš dvidešimties jos narių net aštuoni buvo teisininkai.

Šiandien yra puiki proga prisiminti Mykolo Biržiškos, Kazio Bizauskio, Prano Dovydaičio, Petro Klimo, Stanislovo Narutavičiaus, Antano Smetonos, Jokūbo Šerno ir Jono Vileišio asmenybes", - sakė R. Paksas.

Sveikindamas advokatus, Prezidentas pabrėžė, kad jie atlieka vieną kilniausių žmogaus misijų - ginti kitų žmonių teises.

"Manau, kad žmogaus teisės ir advokatų veikla yra glaudžiai tarpusavyje susijusios, tikriausiai apskritai neatsiejamos sąvokos", - pabrėžė R. Paksas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.