aA
Seimas priėmė įstatymą, kuris nustato melo detektoriaus naudojimo tvarką, valstybės įstaigų, atliekančių tyrimą poligrafu, šio tyrimo specialistų bei tiriamųjų asmenų teises ir pareigas.
Tyrimas poligrafu bus naudojamas tikrinant biografijos duomenis ir kitą informaciją, išduodant leidimus dirbti arba susipažinti su valstybės ar tarnybos paslaptį sudarančia informacija bei tiriant nusikaltimus.

Kadangi melo detektoriaus rodmenys nėra 100 procentų patikimi, jie neturės juridinio statuso, o patikrinimas bus savanoriškas.

Tačiau asmeniui atsisakius tirtis poligrafu, leidimas dirbti ar susipažinti su valstybės ar tarnybos paslaptimi nebūtų išduodamas.

Poligrafu galės būti tikrinami valstybės tarnautojai, kariai bei asmenys, atrinkti į valstybės tarnybą, priklausomai nuo pareigų atsakingumo bei informacijos, su kuria jie gali dirbti, svarbos ir vertės.

Poligrafas - tai prietaisas, fiksuojantis kvėpavimo, kraujotakos bei kitus asmens fiziologinius pokyčius, kurie naudojami šiuo prietaisu tiriamo asmens teiginių teisingumui įvertinti.

Tiriant melo detektoriumi neleidžiama užduoti klausimų apie religiją, tikėjimą, politinius įsitikinimus, seksualinę orientaciją bei kitų žeminančių garbę ir orumą klausimų, jeigu tai nėra tiesiogiai susiję su tyrimo tikslais.

Tyrimą poligrafu atliks Vidaus reikalų ministerijos įgaliota operatyvinės veiklos subjekto statusą turinti institucija, Krašto apsaugos ministerijos Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas, Valstybės saugumo departamentas, Finansų ministerijos įgaliota institucija, Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Pareigybių, kurias užimant, atliekamas tyrimas poligrafu, sąrašą patvirtins Vyriausybė.

Melo detektoriais jau yra kelerius metus naudojamasi Vidaus reikalų ministerijoje Imuniteto tarnyboje, Vadovybės apsaugos departamente ir kai kuriose kitose institucijose.

"Lietuvos rytas"