aA
Nuotykių ieškotojas iš Australijos Jonas Johansonas (Jonas Johansonas) pirmasis pasaulyje nedideliu fiksuoto sparno lėktuvu pasiekė Pietų ašigalį, bet priverstas tūpti Antarktidoje buvo šaltai sutiktas ten dirbančių mokslininkų.
Pakilęs iš Naujosios Zelandijos ir praskridęs virš Pietų ašigalio jis ketino skristi toliau iki Argentinos, bet nepalankūs orai privertė jį tūpti prie JAV McMurdo Antarkties tyrimų stoties.

Dabar skrydžiui atgal iki Naujosios Zelandijos jam trūksta degalų, o JAV bazės ir gretimos Naujosios Zelandijos Roberto Scotto (Roberto Skoto) stoties pareigūnai nesutinka jam nei dovanoti, nei parduoti degalų.

"Jis nori tik degalų, kad galėtų parskristi į Naująją Zelandiją", - sakė trečiadienį kitas Australijos nuotykių ieškotojas Dickas Smithas (Dikas Smitas), 1989 metais pirmasis pasaulyje vienas sraigtasparniu nuskridęs nuo Šiaurės iki Pietų ašigalio.

"Amerikiečiai sakė nenorį jo matyti", - pasakojo D. Smithas, pridūręs, kad jie siūlėsi parskraidinti J. Johansoną, bet ne jo lėktuvą.

Šis nenori amžino ledo žemyne palikti savo rankomis gaminto lėktuvo RV-4. Jam reikia maždaug 400 litrų aviacinio kuro, kurio kaina - 1 Australijos doleris (apie 2 Lt) už litrą.

Naujosios Zelandijos pareigūnai draugiškesni - jie siūlo parskraidinti nevykėlį nuotykių ieškotoją kariniu lėktuvu arba pargabenti jo lėktuvėlį į Naująją Zelandiją karo laivu sausio mėnesį, žinoma, už jo pinigus, sako J. Johansono rėmimo grupė Australijoje.

Tiesa, McMurdo stotyje jam leidžiama miegoti garaže, amerikiečiai sušelpė jį ir maistu.

Prisiminęs savo skrydį į McMurdo bazę 1989 metų Padėkos dieną, D.Smithas skundėsi, kad nuotykių mėgėjų Antarktyje nemėgsta. "Amerikiečiai pavaišino mane tik kava, o kuro gavau iš rusų", - pasakojo jis. Šį kartą jis kreipėsi į Australijos užsienio reikalų ministrą pagalbos J.Johansonui.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.