aA
Susisprogdinus dviems moterims savižudėmis šalia Maskvos centre, Tverskojos gatvėje, esančio viešbučio "National", žuvo trys žmonės, dar 14 buvo sužeista. Rusijos naujienų portalo "newsru.com" korespondento teigimu, ant vienos savižudžių kūno rastas vadinamasis "šachido diržas".
Sprogimas Maskvoje prie viešbučio "National"
Sprogimas Maskvoje prie viešbučio "National"
© EPA-ELTA
Šaltinio Rusijos specialiosiose tarnybose duomenimis, į diržą buvo pridėta guolių metalinių rutuliukų. Teroristė tiesiog buvo suplėšyta į gabalus. Jos kūno dalys išmėtytos 60 metrų spinduliu.

Sprogimas išdaužė šalia Kremliaus esančio viešbučio pirmojo ir antrojo aukšto langus.

Pasak liudininkų, moterys priėjo prie vieno greta viešbučio buvusio praeivio ir paklausė: "Kur gi ta Dūma?" Neatmetama galimybė, kad išpuolį ketina surengti prie Žemųjų Rusijos parlamento rūmų.

Apžiūrėję įvykio vietą saugumo pareigūnai ant moters kūno rado ir antrą, keturių kilogramų svorio nesprogusį užtaisą.

Praėjus trims valandoms po sprogimo, robotui apieškant nelaimės vietą ir aptikus įtartiną rankinę, sprogo dar viena rankinėje rasta bomba. Po šio sprogimo niekas nenukentėjo.

"Trylika sužeistųjų išvežti į įvairias Maskvos ligonines daugiausiai dėl sužeidimų skeveldromis, nudegimų, lūžių ir kontuzijos. Dvylika - Rusijos piliečiai, dar viena moteris - gimusi Kinijoje. Jų amžius nuo 19 iki 59 metų. Deja, dauguma sužeistųjų - jauni žmonės",- sakė vienas pareigūnas.

Pasak mačiusiųjų, sprogimas buvo toks stiprus, kad buvo girdėti už 700 metrų nuo viešbučio - Lubiankos aikštėje. Pirminiais duomenimis, sprogdinimo įtaiso galingumas prilygo 400-500 gr trotilo.

Per sprogimą prie prabangaus viešbučio "National", iš kurio matosi Kremlius ir Raudonoji aikštė, išdužo aplinkinių pastatų langai. Sprogimas, kuris buvo girdimas visame Maskvos centre, buvo toks galingas, kad į orą išlėkė lengvasis automobilis "Mercedes".

"Išgirdome galingą sprogimą ir pajutome degančios mėsos kvapą", - įvykio vietoje Rusijos televizijai pasakojo viena paauglė.

Kol kas neaišku, ar sprogimo metu prezidentas Vladimiras Putinas buvo Kremliuje. Prezidento spaudos tarnyba atsisakė patvirtinti, kur yra Rusijos lyderis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasmerkė teroro aktą, įvykdytą antradienį į Maskvoje. Pradėdamas Įstatymų leidėjų tarybos posėdį, V.Putinas pabrėžė, kad Rusijos konstitucija, kurios 9-osios metinės bus minimos artimiausiomis dienomis, yra "pagrindas rinkos ekonomikai, demokratijai, apskritai šalies raidai ir teritorijos vientisumo išsaugojimui".

"Prieš visa tai ir nukreipti nusikaltėlių, teroristų, su kuriais mums reikia kovoti, taip pat ir šiandien, veiksmai", - pareiškė V.Putinas.

Maskvos Tverės tarprajoninė prokuratūra dėl sprogimo antradienį Rusijos sostinės centre iškėlė baudžiamąją bylą pagal straipsnius "terorizmas" ir "tyčinis nužudymas". Tuo tarpu anksčiau pareigūnai buvo išsakę nuomonę, kad viešbutyje "National" yra kelių komercinių bendrovių biurai, ir spėjo, jog tai buvo ne teroro aktas, o kriminalinis tarpusavio santykių aiškinimasis.

Sprogimas įvyko vos dvi dienos po to, kai Rusijoje dėl rinkimų į žemuosius parlamento rūmus ir atsižvelgiant į ketverius metus trunkantį Čečėnijos karą buvo imtasi sustiprintų saugumo priemonių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.