aA
Latvijos premjeras Einaras Repšė neigia protegavęs savo vyriausybei dviejų sraigtasparnių gynybos pajėgoms pirkimą iš prieštaringos reputacijos verslininkui Jurijui Borisovui priklausančios sraigtasparnių remonto bendrovės SPARK.
Einaras Repšė
Einaras Repšė
© EPA-ELTA
E.Repšė pirmadienį spaudos konferencijoje Rygoje taip pat teigė neprisimenąs, kad rugsėjį šalies vyriausybės posėdyje, per kurį gynybos ministras informavo apie rengiamą orlaivių įsigijimo konkursą, būtų gyręs vieną iš konkurso pretendenčių - Sankt Peterburge esančią bendrovę SPARK.

Latvijos premjeras pripažino būgštavęs, kad nebūtų "praleistas koks nors geras siūlymas". anot E.Repšės, jam labiausiai rūpi, kad Latvijos ginkluotosios pajėgos turėtų gerų orlaivių, už kurios aprūpinimą atsakinga Gynybos ministerija.

Pasak E.Repšės, informacijos apie bendroves, dalyvaujančias sraigtasparnių tiekimo konkurse, jis gavo iš karinio lakūno Vairio Elksnio, kuriam paprastai patikima skraidinti aukštus asmenis. V.Elksnio pilotuojamu sraigtsparniu rugsėjo mėnesį, likus kelioms dienoms iki minėtojo vyriausybės posėdžio, buvo skraidinami E.Repšė ir vizito į Latviją atvykęs Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas.

Dienraščio "Neatkariga Rita Avize" pranešimu, rugsėjo 23 dieną vyriausybės posėdyje Latvijos premjeras Einaras Repšė teigė, jog iš SPARK galima nusipirkti "labai gerų mašinų protinga kaina". Latvijos gynybos ministerija planavo įsigyti du sraigtasparnius "Mi-8". Ministrų kabinetas pritarė premjero siūlymui, o premjeras paprašė gynybos ministrą iki derybų pabaigos informuoti apie jų rezultatus.

99,15 proc. Sankt Peterburgo aviacijos remonto kompanijos (SPARK) akcijų priklauso dosniausiam Lietuvos prezidento Rolando Pakso rėmėjui J.Borisovui. Verslininkas per savo kitą, Lietuvoje esančią sraigtasparnių remonto bendrovę "Avia Baltika" R.Pakso rinkimų kampanijai paaukojo 1,2 mln. litų.

Lietuvos generalinė prokuratūra dabar atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su J.Borisovo veikla - dėl grasinimų prezidentui ir dėl jo vadovaujamos bendrovės "Avia Baltika" prekybos karinių sraigtasparnių detalėmis su tarptautinį terorizmą remiančiu Sudanu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.