aA
Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie narkotikus bei jų žalą visuomenei. “Narkotikai” - prieš keliolika metų tas žodis mums tereiškė kažką tolimą, svetimą, maža ką turintį bendro su mūsų gyvenimu, su mūsų aplinka. Narkomanija - tai liga, kuri išsivysto dėl trumpalaikio ar sistemingo narkotinių medžiagų vartojimo, šiai dienai tapusi viena didžiausių Lietuvos socialinių problemų.
kokainas, narkotikai
Tai supranta dauguma Lietuvos gyventojų ir sutinka, kad jos sprendimas negali būti atidėliojamas. Kokį šio aktualaus klausimo sprendimo būdą pasirinko Lietuvos Respublikos Vyriausybė (LRV) (Ankstyvo mokinių\studentų narkotinių ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo nustatymo tvarka- dokumento pavadinimas) – daugumai Lietuvos studentų yra daugiau nei nepriimtina.

Kodėl studentai?

Šio LRV patvirtinto projekto esmė - padaryti privalomąjį testavimą visose Lietuvos aukštosiose mokyklose. Kyla klausimas, kodėl mes, studentai, esame išskiriami kaip atskira pilnamečių grupė, juk įstatymams ir kitoms valstybės institucijoms visi asmenys esą lygūs. Vienas iš atsakymų - Kauno medicinos universiteto Studentų atstovybės (KMU SA) prezidento teiginys “Studentų yra daug vienoje vietoje”. Tokiu atveju gal vertėtų pradėti tirti pensinio amžiaus sulaukusius žmones bažnyčiose ar viešojo transporto priekiuose - jų irgi daug vienoje vietoje..

Atsisakymas = pripažinimui

Studentų narkomanijos augimas nėra malonus rodiklis. Visa LRV paruošto projekto problema slypi jo vykdyme, bet labiausiai jo pasekmėse, kurios, kaip suprasite vėliau, daug ką lemia. Supažindinant Jus su projekto vykdymu ir pasekmėmis, pateikiu vizualų jo modelį: eilinį pirmadienį studentas ateina į paskaitas, prie jo prieina įgalioti tyrimą atlikti asmenys ir paprašo tavęs atlikti narkotikų ir kitų psichotropinių medžiagų vartojimo nustatymo testą.

Čia iškyla dvi galimybės: atsisakai arba ne. Vadovaujantis projekto aprašu: “atsisakius duoti tiriamosios medžiagos, komisijos specialistas privalo individualiai pasikalbėti su asmeniu ir išsiaiškinti atsisakymo motyvus. Nenustačius argumentuotų atsisakymo motyvų, apie studento atsisakymą testavimui specialistų komisija informuoja jo atstovus pagal įstatymą ir pirminę asmens sveikatos priežiūros įstaiga”, nėra aišku, koki yra reali teisė atsisakyti atlikti testą. Nesutikęs išsitirti, esi priskiriamas prie potencialių vartotojų (rizikos grupė – aut.). Toks įrašas studento asmeninėje byloje sukels begales sunkumų. Įsivaizduokit situaciją: esat darbdavys ir pas jus nori įsidarbinti asmuo su tokiu įrašu. Ar jūs jį priimsit?

Ne tik piniginė bauda

Grįžkime prie testo: jei jį atlikus atsakymas yra neigiamas, viskas gerai, o jei teigiamas - kas tada? Tokiu atveju būsit baudžiamas: “nustačius mokinio\studento tiriamoje medžiagoje narkotines ar psichotropines medžiagas priklausomai nuo jo amžiaus jam pačiam arba jo atstovams pagal įstatymą, taikoma administracinė atsakomybė pagal LR AK nuostatas už neteisėta narkotinių, bei psichotropinių medžiagų vartojimą” (projekto 4.13 punktas – aut.) taigi iki 500 lt. dydžio administracine bauda, be to į jūsų bylą yra įrašomas testo rezultatas.

Nekokios perspektyvos

Šio įrašo pasekmės yra aiškios - 500lt bauda (keturių mėnesių normali studento stipendija – aut.), nebeįmanomas įsidarbinimas valstybinėse darbovietėse.

Alternatyvos

Šiame projekte nekalbama apie privalomo testavimo tikslą - pagalbą sergančiam žmogui ar siekį nubausti. Jei šios tvarkos tikslas - surinkti informaciją ir jos pagrindu imtis tam tikrų veiksmų, kam tada imtis tokių drastiškų priemonių? Gal galima šią reikalingą informaciją surinkti paprastesniu būdu, pvz., anoniminėmis anketomis, apklausomis ir t.t.?

Visi puikiai suprantame, kad narkomanija - vis auganti visuomenės problema, girdime apie tai per radiją, skaitome laikraščiuose, matome per televiziją. Problema privalo būti sprendžiama, bet gal pradėkime narkomanijos problemą spręsti kitose narkomanijos grandies dalyse: tiekime, gamyboje, prekyboje. Ar iš karto verta imtis žmogaus teises ir LR konstituciją pažeidžiančių veiksmų?