aA
Zimbabvė sekmadienį paskelbė, jog pasitraukia iš Britų Sandraugos, nes ji nutarė pratęsti šios Pietų Afrikos šalies įgaliojimų sustabdymą. Zimbabvės vyriausybės pareiškime sakoma, jog prezidentas Robertas Mugabe (Robertas Mugabė) vienas po kito sekmadienį skambinusiems Jamaikos, Nigerijos ir Pietų Afrikos vadovams pareiškė, kad Hararei nepriimtina Sandraugos pozicija, todėl jo šalis pasitraukia iš šios organizacijos.
"Zimbabvė atšaukė savo narystę Sandraugoje, ir sprendimas iš karto įsigaliojo", - teigiama pareiškime.

Diskusijos dėl Zimbabvės dominavo keturias dienas Nigerijos sostinėje vykusiame susitikime ir tarp 54 Sandraugos narių paskatino didžiausius nesutarimus nuo praėjusio dešimtmečio, kai buvo sprendžiamas apartheido Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) klausimas.

Zimbabvės įgaliojimai praėjusių metų pradžioje buvo sustabdyti dėl įtarimų, jog R.Mugabe suklastojo rinkimus ir persekiojo savo politinius priešininkus. Kai kurios Sandraugai priklausančios Afrikos valstybės atkakliai siekė, kad Zimbabvė būtų sugrąžintą į organizaciją, kurią sudaro daugiausiai buvusios Didžiosios Britanijos kolonijos.

Susiskaldžiusi Sandrauga paskelbė pratęsianti Zimbabvės įgaliojimų sustabdymą, tačiau atvėrė kelią galimam jos grįžimui, jei Hararė pradėtų susitaikymą su opozicija.

Po karštų diskusijų susitikimo šeimininkas Nigerijos prezidentas Olusegunas Obasanjo (Olusegunas Obasandžas) pareiškė, kad įgaliojimai liko sustabdyti siekiant apginti pamatinius Sandraugos principus. "Procesas, kuris atves į Zimbabvės įgaliojimų atkūrimą, jau prasidėjo", - teigė jis per spaudos konferenciją.

"Padėtis dabar tokia, kai negalime pasakyti, ar tai užtruks metus, ar šešis mėnesius. Mes atidžiai stebėsime situaciją Zimbabvėje. Jei įvykiai, apie kuriuos aš girdėjau, Zimbabvėje vyks ir toliau, mes galėsime kalbėti apie mėnesius, o ne metus".

Sandraugos generalinis sekretorius Donas McKinnonas (Donas Makinonas) sakė, jog politinį dialogą ir žmogaus teisių padėties pokyčius Zimbabvėje stebės komitetas, kurį sudarys septynios šalys - Zimbabvės šalininkės ir priešininkės.

Jei Nigerijos vadovaujamas komitetas pastebės pažangą, O.Obasanjo pasitars su Sandraugos vadovais dėl Zimbabvės grąžinimo į organizaciją.

Tuo tarpu Hararėje valdančioji partija ZANU-PF paskelbė jau priėmusi sprendimą dėl pasitraukimo iš Sandraugos. Galutinis sprendimas turi būti patvirtintas per balsavimą kabinete. "Mes jau priėmėme sprendimą, jog norime pasitraukti iš Sandraugos", - teigė ZANU-PF sekretorius užsienio ryšiams Didymus Mutasa (Didimas Mutasa).

79 metų R.Mugabe, vadovaujantis Zimbabvei nuo 1980 metų, kai šalis atgavo nepriklausomybę nuo Britanijos, taip pat pagrasino pasitraukti iš organizacijos. Pasak jo, Sandraugoje dominuoja "rasistai" vakariečiai, kuriems vadovauja Londonas.

Kadaise visą pietų Afriką maitinusi Zimbabvė dabar yra priklausoma nuo humanitarinės pagalbos, norėdama pamaitinti milijonus savo gyventojų. Nedarbas šalyje siekia daugiau kaip 70 proc., o infliacija - 500 procentų.

R.Mugabe kaltina Britaniją ir kitas "anglosaksų" šalis baudžiant jį už žemės reformą, kurios metu iš baltaodžių ūkininkų atimtos žemės buvo išdalytos bežemiams juodaodžiams. Jo aiškinimai sulaukia pritarimo tarp daugelio kitų Afrikos vadovų, kurių politinė karjera prasidėjo kova prieš Britanijos imperializmą.

Daugelis afrikiečių įtaria, kad demokratinių reformų reikalavimais Britanija dangsto savo siekius apginti baltuosius ūkininkus ir jų žemę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.