aA
Žlugo tarptautinio “Sea Launch” konsorciumo vykdytas komercinis raketos paleidimas į kosminę erdvę, kurio metu buvo sugadintas vienas JAV palydovas.
Michaelas Johnsonas, kompanijos “ICO Global Communications” atstovas, “Reuters” agentūrai pranešė, jog pirmasis iš dvylikos jo kompanijai sukurtų palydovų buvo paprasčiausiai pamestas.

Šis komercinis raketos paleidimas buvo dalis tarptautinio “Sea Launch” projekto, kurį kartu vykdo tokios kompanijos kaip “Boeing”, “Kvaerner Group” iš Norvegijos, Rusijos kosminių erdvėlaivių kūrėja kompanija “Energiya” bei Ukrainos raketų kompanija “Južnoje”.

“Vykdomas tyrimas. Raketa pakilo sėkmingai, tačiau po paleidimo jai kažkas atsitiko,” teigė Javieras Mendoza, kompanijos “Boeing”, kuriai priklauso 40% “Sea Launch” akcijų, atstovas.

Šis nepasisekęs skrydis gali labai skaudžiai atsiliepti Ukrainai ir Rusijai, kurios tikėjosi, kad “Sea Launch” projektas taps pagrindiniu nuolatiniu finansavimo šaltiniu jų kosminės erdvės ir erdvėlaivių kūrimo industrijai.

“The “Sea Launch” projekto komanda įsipareigojusi išsiaškinti, kokios įvyko klaidos, imtis aitinkamų veiksmų ir artimiausiu metu tęsi komercinius raketų paleidimus,” paskelbė “Boeing” atstovė Anne Eisele.

Rusijos Kosminės erdvės misijų kontrolės centro atstovas teigė, kad būtent 467-tą skrydžio sekundę Ukrainoje sukurta raketa nesugebėjo sėkmingai paleisti palydovą į orbitą.

Kompanija “ICO Global Communications”, įkura 1995-aisiais, planuoja į kosminę erdvę išleisti 10-12 kosminių palydovų ir ju pagrindu sukurti mobiliojo ryšio tinklą.

“ICO” atstovas teigė, kad palydovas buvo apdraustas, todėl šis nepasisekęs skrydis neturėtų stipriai paveikto tolesnių kompanijos planų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.