aA
Afganistano delegatai, susirinkę į istorinį pasitarimą, kuriame svarstoma, kaip būtų galima užbaigti jau beveik devynerius metus šalį varginantį karą, penktadienį pasiūlė Kabulo vyriausybei atlikti kai kuriuos žingsnius, turinčius paskatinti talibus susėsti prie derybų stalo.
Afganistane bus kuriama komisija karui užbaigti
© AFP/Scanpix

Apie 1 600 delegatų, atstovaujančių įvairiems Afganistano politikos ir visuomenės sluoksniams, dalyvauja vadinamojoje Loja Džirgoje, kuri vyksta Kabule įrengtoje milžiniškoje palapinėje.

Šį taikos sambūrį planuojama užbaigti penktadienį.

Delegatai paragino įkurti taikos komisiją, kuri vadovautų pastangoms pradėti derybas su Talibanu.

"Turi būti sukurtas taikos komitetas, kuris atstovautų visiems afganistaniečiams ir vadovautų taikos deryboms su opozicija", - delegatams sakė Mawlavi Sidiqullah, vadovaujantis vienam iš 28 džirgos komitetų.

"Derybos turėtų vykti musulmoniškoje šalyje, tokioje kaip Saudo Arabija arba Turkija", - pridūrė jis.

Į komitetus suskirstyti delegatai ketvirtadienį aptarinėjo plano, kuris bus pateiktas prezidentui Hamidui Karzai, detales.

Pagal šį planą siūloma užmegzti dialogą su kovotojų lyderiais, kurie galėtų dalyvauti derybose dėl karo nutraukimo.

Per svarstymus, kuriuose buvo plačiai reiškiamas Talibano siekių supratimas, kiekvieno komiteto lyderiai kreipėsi į delegatus, susirinkusius didžiulėje palapinėje.

Parlamentaras Atiqullah Ludinas, taip pat vadovaujantis vienam iš komitetų, sakė, jog prieš pradedant taikos derybas būtina užmegzti tiesioginius ryšius su kovotojų lyderiais.

"Turi būti nustatyta mulos Mohammado Omaro Mujahedo ir Gulbuddino Hekmatyaro buvimo vieta, o nuo to etapo turi būti pradėtos derybos", - sakė jis, kalbėdamas apie Talibano ir kovotojų grupuotės "Hezb-i-Islami" lyderius.

Delegatai paragino paleisti afganistaniečius, laikomus suimtus nepateikus kaltinimų kariniuose sulaikymo centruose, taip pat nutraukti NATO karių operacijas, kuriose nedalyvauja Afganistano saugumo pajėgos.

Diplomatai sakė, kad toks gausiai palaikomas susitarimas sustiprins H.Karzai administracijos legitimumą, nes prezidentas nepopuliarus tarp Afganistano gyventojų, o jo vyriausybė laikoma korumpuota ir nekompetentinga.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.