aA
Rusijos Tolimuosiuose Rytuose aptikta masinė kapavietė, kurioje palaidota daugiau kaip 200 žmonių, tapusių, kaip spėjama, Josifo Stalino režimo aukomis. Kapavietė aptikta netoli Vladivostoko miesto, darbininkams tiesiant kelią, praneša vietos valdžia.
Rusijoje aptikta masinė sovietų laikų kapavietė
© Reuters/Scanpix

„Savanoriai aptiko daugiau kaip 10 plotų su tokiais liūdnais radiniais. Iškasta daugiau kaip 1,5 tonos palaikų. Toks kiekis leidžia teigti, kad čia buvo palaidota daugiau kaip 200 žmonių“, – teigiama pranešime.

Pranešime nenurodyta, ar žuvusieji buvo J. Stalino vykdytų valymų aukos, tačiau rusų naujienų agentūros ITAR-TASS cituojamas tyrėjas teigia, kad arba šiuos žmones nužudė J. Stalino slaptoji milicija, arba jie mirė pakeliui į karo belaisvių stovyklas.

Kelią tiesiantys darbininkai kūnus aptiko žiemą, tačiau pareigūnai masinės kapavietės tyrimą pradėjo tik praėjusią savaitę, mat buvo laukiama, kol į regioną atkeliaus šiltesni orai, informuoja naujienų agentūra AFP.

Pagrindiniu miestu Ramiojo vandenyno pakrantėje esantis Vladivostokas buvo svarbiausiu tranzitiniu tašku, pro kurį į gulagą buvo gabenami kaliniai. Tokiose stovyklose iki 1953 metų žuvo milijonai žmonių.

www.lrt.lt