aA
Baudžiamąsias bylas nagrinėjusiai ir nuosprendžius skelbusiai Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėjai Vilijai Pilitauskienei dabar pačiai gali tekti aiškintis dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų. Prieš penkerius metus teisėja dirbti pradėjusios V. Pilitauskienės darbą patikrinę jos vadovai nustėro – teisingumo vykdytoja mažiausiai 19 asmenų padėjo išvengti atsakomybės, o 2006-2009 metais gautas 142 bylas laikė savo stalčiuje. Apie aplaidų teisėjos darbą Teisėjų taryba žada informuoti Generalinę prokuratūrą.
Vilija Pilitauskienė
Vilija Pilitauskienė
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

47 metų V. Pilitauskienė pirmadienio popietę į Prezidentūrą atsiuntė prašymą ją atleisti iš pareigų savo noru, tačiau, atrodo, šis jos prašymas nebus patenkintas – antradienio popietę neeiliniame posėdyje teisėjai buvo iškelta drausmės byla. Teisėjos penkerių metų kadencija baigiasi birželio 15-ąją, o apie galimai padarytas V. Pilitauskienės nusikalstamas veikas Teisėjų taryba po neeilinio posėdžio žada informuoti generalinį prokurorą.

Aplaidžiai dirbusiai Šiaulių teisėjai bus prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą ir patraukti ją įtariamąja. Kad teisėja būtų patraukta įtariamąja, reikalingas Seimo leidimas jai panaikinti imunitetą, todėl gali būti, jog jau kitą savaitę parlamentarai sulauks generalinio prokuroro vizito.

Pirminiais duomenimis, dėl pažeidimų teisėja gali būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn dėl tarnybos pareigų neatlikimo, už tai Baudžiamasis kodeksas numato draudimą dirbti tam tikrą darbą, arba baudą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Administracines ir baudžiamąsias bylas nagrinėjusios V. Pilitauskienės padaryti pažeidimai paaiškėjo visiškai atsitiktinai – Šiaulių miesto apylinkės teismo pirmininkė pagal planą nusprendė patikrinti teisėjos nagrinėtas administracines bylas.

Pažeidėjai liko nenubausti

Patikrinimo metu paaiškėjo, kad net 142 administracinėse teisės pažeidimų bylose, kurias teisėja gavo 2006-2009 metais, V. Pilitauskienė buvo priėmusi procesinius sprendimus, tačiau dokumentų neperdavė į teismo raštinę, jų nepatalpino į teismų informacinę sistemą. Dėl to teisėjos priimti sprendimai nebuvo išsiųsti pažeidėjams, nukentėjusiesiems bei protokolą surašiusiai institucijai, kuriems buvo užkirstas kelias priimtus nutarimus apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Maža to, šiose byloje jau nebegalima pradėti vykdymo dėl skirtų baudų išieškojimo.

Taip pat buvo nustatyta, kad Šiaulių teisėja net 14 administracinės teisės pažeidimų bylose, kurias gavo nuo 2005-ųjų gruodžio 21-osios iki 2009-ųjų rugpjūčio 4-osios, išvis nepriėmė jokių procesinių sprendimų. Tokiu būdu galimi pažeidėjai liko nenubausti, o jų nubausti dabar jau nebegalima, nes jau pasibaigę atsakomybėn patraukimo terminai.

Dar 5 bylose V. Pilitauskienė priėmė nutarimus nutraukti bylas, nes jau buvo suėję senaties terminai pažeidėjus patraukti administracinėn atsakomybėn. Įtariama, kad senaties terminas suėjo dėl teisėjos kaltės, nes bylose nėra jokių duomenų, jog bylos šalims būtų pranešta apie posėdžius. Tiesa, administracinių teisės pažeidimų protokolus surašę policijos pareigūnai šių bylų nebuvo pasigedę.

Taip pat nustatyta, kad 20 bylų, kurios gautos 2008-aisiais, teisėja nesiėmė jokių veiksmų joms išnagrinėti. Be to, nustatyta ir kitų pažeidimų, kurie nėra tokie reikšmingi, tačiau nedaro garbės teismui, o rodo teisėjos aplaidų darbą.

Be to, paaiškėjo, kad daugelį procesinių sprendimų teisėja į teismų elektroninę sistemą patalpino tik šių metų gegužės 20-31 dienomis.

Teisėja: pati sau susigrioviau gyvenimą

Dėl neatsakingo V. Pilitauskienės požiūrio į savo darbą, aiškiai aplaidaus teisėjo pareigos atlikimo Šiaulių miesto apylinkės teismo pirmininkė Gema Janušienė kreipėsi ne tik į Teisėjų tarybą, bet ir į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją, kurios prašė dėl teisėjo vardą žeminančio poelgio iškelti drausmės bylą.

Šį prašymą etikos tarnai antradienį patenkino. Tai pirmas atvejis teismų sistemoje, kai teisėja padarė tiek daug sistemingų pažeidimų.

Savo kaltę dėl to pripažino ir V. Pilitauskienė.

„Blogai pasielgiau, pati sau susigrioviau gyvenimą“, - antradienį aiškino Šiaulių teisėja.

Ji teisinosi, kad pažeidimus padarė esą dėl per didelio darbo krūvio.

„Aš, matyt, pastrigau, nesugebėjau susitvarkyti su krūviais, per metus tekdavo apie 700 bylų, pagrindinį dėmesį skirdavau baudžiamųjų bylų nagrinėjimui, - sakė V. Pilitauskienė. – Praėjusiais metais buvau ikiteisminio tyrimo teisėja, per metus teko apie 1 700 įvairių procesinių sprendimų priimti. Galiu ranką pridėjusi prie širdies pasakyti – taip tik dėl didelių krūvių nutiko”.

Neigia, kad tyčia dirbo aplaidžiai

Temidės tarnaitė pripažino, kad beveik 200 bylų neatidavė į raštinę, nes jų paprasčiausiai nebuvo sutvarkiusi, nors teismų elektroninėje sistemoje „Liteko“ buvo rašoma, jog jos yra išnagrinėtos bei priimti procesiniai sprendimai.

„Jeigu būtų kas mane spaudę, naktimis būčiau dirbusi, - sakė teisėja, tačiau kategoriškai neigė, jog pareigas tyčia atliko aplaidžiai. – Jeigu aš būčiau norėjusi ką nors nuslėpti, pas mane tų bylų būtų nelikę, o dabar gi aš jas laikiau seife“.

V. Pilitauskienė teisėja buvo paskirta 2005-ųjų birželio 15-ąją, jos įgaliojimai baigiasi po dviejų savaičių. Prezidentūra nežada leisti toliau teisėjai dirbti.

Prieš įsidarbindama teisėja V. Pilitauskienė 10 metų dirbo Kelmės rajono apylinkės prokuratūroje prokurore, prieš tai - Kelmės ir Tauragės policijos komisariatuose tardytoja.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.