aA
"Al Qaeda" paskelbė, kad žuvo jos buvęs iždininkas Mustafa Abu al Yazidas, laikytas trečiuoju svarbiausiu asmeniu šiame tarptautiniame teroristų tinkle po pagrindinio lyderio Osamos bin Ladeno.
Mustafa Abu al Yazidas
Mustafa Abu al Yazidas
© Reuters/Scanpix

Tikėtina, jog M.A.al Yazido žūtis taps skaudžiu smūgiu šiai grupuotei.

JAV internetinės žvalgybos organizacijos nurodė, kad apie M.A.al Yazido, kuris neseniai buvo pagrindinis "al Qaeda" lyderis Afganistane ir teroristų tinklo tarpininkas ryšiuose su Talibanu, žūtį buvo paskelbta pirmadienį džihadistų tinklalapiuose.

Vašingtone vienas JAV pareigūnas nurodė, jog esama "svarių priežasčių" manyti, kad iš Egipto kilęs kovotojas buvo neseniai nukautas Pakistano genčių regione, kuriame aktyviai veikia islamistai kovotojai.

"Kovojant su terorizmu tai būtų didelė pergalė", - sakė pareigūnas.

M.A.al Yazidas yra vienas iš kelių aukščiausias pareigas "al Qaeda" tinkle užimančių egiptiečių, taip pat vienas iš šios grupuotės įkūrėjų ir buvęs O.bin Ladeno iždininkas, kaltintas dėl 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakų Jungtinėse Valstijose vykdytojų finansavimo.

"Al Masri buvo šios grupuotės pagrindinis operacijų vadas, vadovavęs viskam - nuo finansų iki operacijų planavimo", - sakė JAV pareigūnas, kuris 54 metų M.A.al Yazidą pavadino kitu jo vardu.

"Jis taip pat buvo šios organizacijos pagrindinis tarpininkas ryšiams su Bin Ladenu ir Zawahiri", - pridūrė pareigūnas, turėdamas omenyje "al Qaeda" antrąjį pagal rangą asmenį Aymaną al Zawahiri, kuris taip pat yra kilęs iš Egipto.

Apie pastarąjį "al Qaeda" pranešimą paskelbė internetinės žvalgybos organizacija SITE, stebinti islamistų tinklalapius. Pasak jos, pranešime nenurodomos M.A.al Yazido mirties aplinkybės, tik užsimenama, jog jis žuvo "kaip kankinys".

SITE pranešė, kad gegužės 31 dieną džihadistų forumuose paskelbtame "al Qaeda" pranešime sakoma, jog taip pat žuvo M.A.al Yazido žmona, trys jo dukros, viena vaikaitė, keli kiti vyrai moterys ir vaikai.

"Jo žūtis taps sunkiu prakeiksmu netikėliams. Atsakas jau arti. To pakanka", - nurodoma SITE išverstame pranešime.

M.A.al Yazidas buvo tarp asmenų, organizacijų ir labdaros įstaigų, kurių sąskaitas JAV iždo departamentas įšaldė po rugsėjo 11-osios atakų.

Pasak JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB), šis "al Qaeda" lyderis pervedė lėšas per Dubajų Mohammedui Attai, Marwanui al Shehhi ir Walui al Shehri, kurie užgrobė tris keleivinius lainerius ir nukreipė juos į Pasaulio perkybos centro dangoraižius Niujorke bei Pentagono pastatą Vašingtone.

Juodabarzdis M.A.al Yazidas buvo matomas kai kuriuose "al Qaeda" vaizdo įrašuose, paskelbtuose nuo 2007 metų gegužės, kai jis tapo tarptautinio teroristų tinklo vadu Afganistane.

Jis paprastai dėvėdavo akinius storais stiklais ir baltą turbaną.

M.A.al Yazidas anksčiau priklausė Egipte veikiančiam Islamo džihado judėjimui. Jis palaikė artimus ryšius su A.al Zawahiri ir yra atlikęs laisvės atėmimo bausmę dėl dalyvavimo nužudant Egipto prezidentą Anwarą Sadatą 1981 metais.

"Šis smūgis - vienas iš reikšmingiausių, kuriuos "al Qaeda" patyrė per kelerius pastaruosius metus. Grupuotė pajus jo poveikį", - sakė Benas Venzke iš žvalgybos analitinės organizacijos "IntelCenter".

Pasak jo, M.A.al Yazidas vadovavo "al Qaeda" operacijoms Afganistane ir Pakistane.

Kaip praneša Londone įsikūrusios organizacijos "Islamic Observatory" direktorius Yasseras al Sirri, M.A.al Yazidas gimė 1955 metų gruodį Šarkijos vietovėje Egipto Nilo deltos regione.

Paskutinis M.A.al Yazido pranešimas buvo paviešintas gegužės 4 dieną, kai jis paskelbė pagiriamąjį žodį Irake balandį nukautiems dviem aukštiems "al Qaeda" vadams Abu Omarui al Baghdadi ir Abu Ayubui al Masri.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.