aA
Nacionalinis susitarimas dėl šeimai palankios aplinkos kūrimo sulaukia prieštaringų vertinimų, bet jau žengia į finišo tiesiąją. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos globojamame dokumente siekiama stiprinti sėkmingos šeimos modelį, rašo „Lietuvos žinios“.
Valdantieji šeimas gelbės privalomomis konsultacijomis ir lytiškumo ugdymo programomis
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sudėliojo pirminį tai numatančio nacionalinio susitarimo variantą. Iš jo matyti, kad puoselėti tradicines šeimos vertybes valdžia pasiryžusi ir iki šiol neįprastomis priemonėmis. Ugdant jaunuolių gebėjimus kurti šeimą siūloma skatinti juos tuoktis, o skirtis sumaniusias poras - "gelbėti" privalomomis konsultacijomis. Gimstamumą norima didinti konsultuojant moteris, ketinančias nutraukti nėštumą.

Nacionalinio susitarimo projekte kalbama apie galimą paramą šeimoms. Pavyzdžiui, šeimoje savo atžalas auginantiems tėvams siūloma suteikti papildomų socialinių garantijų, siekti, kad vaikų auginimas būtų prilygintas visuomenei naudingam darbui. Šeimoms norima sudaryti geresnes sąlygas nuomoti ar įsigyti pirmą būstą. Susitarimo projekte pabrėžiama, kad valstybė, siekdama tautos gyvybingumo, nacionalinio saugumo ir visokeriopo ekonominio stabilumo, turi pasirūpinti išlikimu ateityje. Tam numatytos rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programos. Gimstamumą raginama skatinti diegiant konsultavimo prieš abortus sistemą ir šviečiant visuomenę apie gyvybės vertę bei abortų žalą.

Viena viešosios įstaigos "Draugiški šeimai" steigėjų Milda Ališauskienė pirminį susitarimo variantą vertina kritiškai. "Bandoma įtvirtinti TS-LKD programoje ir Valstybinėje šeimos politikos koncepcijoje numatytus dalykus. Tačiau diskusijos dėl to kol kas niekur neveda, o į mūsų siūlymus neatsižvelgiama", - apgailestavo pašnekovė.

Tuo metu Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narės Marijos Aušrinės
Pavilionienės nuomone, siūlomas nacionalinis susitarimas yra diskriminacinės Valstybinės šeimos politikos koncepcijos tęsinys. Jo projekte parlamentarė įžvelgia žmogaus teisių pažeidimų. M.A.Pavilionienei kliūva dokumente neva juntamas nusistatymas prieš abortus, peršamos privalomos konsultacijos prieš šią procedūrą. Ji nepritaria ir nuostatai, kad šeima neįsivaizduojama be santuokos. "Tie, kurie mąsto ir pripažįsta pamatines žmogaus teises, negali su tuo sutikti. Tai dar vienas bandymas apgauti žmones esą rūpinantis šeima", - įsitikinusi parlamentarė.

M.A.Pavilionienės teigimu, šeimoms palankią aplinką privalu kurti sudarant galimybę mokytis, dirbti ir gyventi visavertį gyvenimą. "Kaip darbo neturintys žmonės gali pasirūpinti savo šeimomis? Jie gali nebent gauti pašalpas ir stovėti eilėje prie kruopų", - apgailestavo socialdemokratė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.