aA
Vytautas Markevičius
Vytautas Markevičius
© ELTA
Susitikime daugiausia dėmesio buvo skirta migracijos, vizų režimo ir naujų saugių Lietuvos piliečių asmens dokumentų klausimams.

Aptariant migracijos klausimus, ministrai sutarė, kad ypatingų problemų šioje srityje nėra.

Tačiau Lietuvos VR ministras informavo K.Schelterį, kad būna Vokietijos ir Lietuvos readmisijos sutarties nesilaikymo atvejų. Sutartis įsigaliojo 2000 metų sausio 1 dieną.

Pasak V.Markevičiaus, užfiksuota atvejų, kuomet iš Vokietijos į Lietuvą buvo grąžinami piliečiai, nesilaikant readmisijos sutarties reikalavimų - į šalį grįždavo ne tik Lietuvos piliečiai, bet ir trečiųjų valstybių - Ukrainos, Rusijos, Moldovos - piliečiai, turėję suklastotus lietuviškus pasus.

V.Markevičiaus teigimu, Vokietijos sienos apsaugos direkcija nesikreipė į Lietuvos VRM dėl kai kurių asmenų perėmimo, šių asmenų tapatybė nebuvo nustatyta, jie į Vokietiją iš savo kilmės šalių pateko ne per Lietuvą, neturėjo jokių dokumentų, patvirtinančių jų buvimo Lietuvoje statusą, kuriuo remiantis būtų buvę galima nuspręsti perimti tuos piliečius.

Siūlydamas šios problemos sprendimą, ministras V.Markevičius paprašė K.Schelterį kreiptis į atitinkamas Vokietijos institucijas, kad būtų griežtai laikomasi readmisijos sutarties nuostatų.

Ministras taip pat pasiūlė, kad Lietuvos institucijos, neturinčius teisės atvykti į Lietuvą ir būti jos teritorijoje asmenis, galėtų grąžinti atgal aviakompanijos, kuri juos atgabeno į Lietuvą, lėšomis.

Paklaustas, apie vizų politiką Lietuvai integruojantis į ES Rusijos Kaliningrado srities atžvilgiu, V.Markevičius informavo, kad iki 2003 metų sausio 1 dienos turi būti atšauktos dabar galiojančios lengvatos atskirų kategorijų Ukrainos, Baltarusijos ir Kaliningrado srities piliečiams atvykti be vizų į Lietuvą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.