aA
Aziją ir Europą turėtų sujungti "naujasis Šilko kelias", Kinijos valstybės ir partijos vadovas Dzian Dzeminis (Jiang Zemin) pareiškė penktadienį Pekine, kur prasidėjo trečioji Azijos ir Europos valstybių užsienio reikalų ministrų konferencija (ASEM).
Anot Kinijos lyderio, naujasis Šilko kelias palengvintų įvairiapusius mainus tarp abiejų žemynų ir leistų Azijai bei Europai toliau puoselėti savo civilizacijas ir gerbti, mokytis, papildyti bei turėti naudos viena iš kitos.

ASEM turėtų tapti svarbia jėga, propaguojančia naujos tarptautinės politinės ir ekonominės tvarkos sukūrimą. Demokratija tarptautiniuose santykiuose dar nėra tapusi realybe, pridūrė Dz.Dzeminis (Jiang Zemin).

Siekdamas atremti iš Vakarų sklindančią Kinijos komunistinio režimo kritiką, Kinijos vadovas dažnai ragina civilizacijas gerbti viena kitą ir kviečia sukurti naują pasaulinę tvarką be vienos vyraujančios supervalstybės.

Azijai ir Europai kartu tenka apie pusę pasaulio ekonomikos, tačiau jų politiniai santykiai dar labai atsilieka nuo klestinčių prekybinių, nes Europos Sąjunga (ES) kol kas tik lėtai formuoja savo bendrą užsienio politiką, o Azijos valstybėms pastaraisiais metais teko kovoti su gilia ekonomikos krize bei abipusiu nepasitikėjimu.

Daug kritikų "nurašo" ASEM kaip dar vieną iš Azijos ir Ramiojo vandenyno regione egzistuojančių neveiksmingų tuščiažodžiavimo forumų.

Diplomatiniai šaltiniai skelbia, jog 26 ASEM nariai greičiausiai paragins Šiaurės Korėjos lyderį Kim Čen Irą (Kim Jong-il) susitikti su Pietų Korėjos prezidentu Kim Te Čžunu (Kim Dae-jung), svarstys Kinijos priėmimo į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) klausimus, kovos su prekybos moterimis ir vaikais aspektus, tarsis dėl JTO reformos, taikos misijų bei kovos su tarptautiniu nusikalstamumu.

ASEM priklauso 15 ES narių, Europos Komisija, Kinija, Japonija, Pietų Korėja ir septynios iš 10-ies Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) narių.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.