aA
Pirmai kelionei į užsienį Kauno meras Vytautas Šustauskas pasirinko Kaliningradą (Rusija). Jo vadovaujama delegacija praėjusį savaitgalį dalyvavo Kaliningrado dienų šventėje.
Ten taip pat lankėsi Vokietijos, Švedijos, Danijos, Lenkijos miestų delegacijos.

Į užsienį Lietuvos laisvės sąjungos (LLS) lyderis V.Šustauskas pirmą kartą vyko ne tik eidamas Kauno mero pareigas, bet ir apskritai šį dešimtmetį. Kauniečių kelionę finansavo Kaliningrado valdžia, į kaimyninės šalies miestą jie vyko mikroautobusu.

Tapęs Kauno meru, V.Šustauskas sulaukė maždaug 10 kvietimų apsilankyti Anglijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje ir kitose šalyse, tačiau šių pasiūlymų atsisakė. LLS vadovas, nejaučiantis simpatijų užsieniečiams, teigė nematąs prasmės be konkretaus tikslo važinėti svetur.

Į Kaliningradą V.Šustauskas nusprendė vykti todėl, kad šio miesto meras asmeniškai jį pakvietė į šventę, o kelionė nieko nekainavo. Išvyka nepakenkė ir darbui - Kauno meras savivaldybėje nebuvo tik vieną dieną.

Oficialios užsienio šalių politikų delegacijos, svečiuodamosi Kaune, taip pat dažnai ignoruoja radikaliomis pažiūromis garsėjantį V.Šustauską, kuris savivaldybėje priėmė tik svečius iš Rusijos ir Kinijos.

Renginio metu Kaliningrade vyko šventinės demonstracijos, kurios priminė daugiau kaip prieš dešimtmetį ir Lietuvoje matytus vaizdus.

Didelį įspūdį V.Šustauskui ir kitiems svečiams paliko pusę valandos trukę fejerverkai.

Laisvu laiku Kauno meras spėjo išsimaudyti banguotoje ir šaltoje Baltijos jūroje. Profesionaliu jūrininku dirbęs V.Šustauskas teigė, kad vanduo nebuvo šaltas.

Pirmadienį Kauno vadovai susitiko su Kaliningrado meru Jurijumi Savenka, kurį pakvietė rudenį atvykti į Lietuvą. Kiek anksčiau į Kaliningradą dar kartą ketina vykti Kauno valdžios ir verslininkų delegacija. Vizito metu yra numatyta pasirašyti miestų bendradarbiavimo sutartį.

Kaliningrade taip pat viešėjęs Kauno pirmasis vicemeras Erikas Tamašauskas tvirtino, kad šioje srityje sudarytos palankios sąlygos kurti bendrąsias įmones, ir kauniečiai verslininkai žada sėkmingai plėsti verslą šiame perspektyviame Rusijos regione.