aA
Darbas ir vaiko gimimas gali sukelti panašius potrauminio streso simptomus, kurie paprastai yra siejami su karo ar kitų smurtinių veiksmų sukeltomis traumomis, penktadienį pranešė Britanijos psichologai.
Mokslininkai spėja, kad po gimdymo net 3% moterų gali patirti tokią pačią baimę, neramumą, pasikartojančius košmarus, bauginančias mintis, ypač jei nėštumas buvo nepageidaujamas arba moteris labai jaudinosi dėl savo pačios sveikatos. Be to, šie kankinantys siptomai dažnai padeda moterims apsispręsti daugiau nebeturėti vaikų.

"Anksčiau buvo manoma, kad šiuos simptomus sukelia iš kasdieninės patirties konteksto iškrentantys įvykiai, tačiau, atrodo, jog tokią psichologinę reakciją gali sukeltti net ir darbas," teigė Pauline Slade, psichologė iš Sheffieldo Universiteto.

Stebėtina, tačiau nei darbo trukmė, nei skausmo pobūdis ar aktyvumas nebuvo reikšmingi veiksniai, susiję su galimu psichologiniu stresu. Slade ir jos kolega Jo Czarnocka tyrė 264 moteris šešias savaites po gimdymo ir nustatė, kad net ketvirtadalis moterų buvo perdėtai atsargios ar susierzinusios, o 3% ištirtųjų patyrė tam tikrą potrauminį stresą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.