aA
43 metų kėdainietė Rozita Ponomariovienė įtariama tyčia badu numarinusi savo penkiametį sūnų Renaldą. Kėdainių rajono prokuratūra iškėlė jai baudžiamąją bylą.
Nuo pat gimimo šis berniukas sirgo Downo sindromu ir širdies nepakankamumu, todėl kurį laiką manyta, kad jo mirtis natūrali. Tačiau teismo medicinos ekspertas nustatė, jog Renaldas mirė ne dėl ligų, o dėl organizmo išsekimo.

5 metų R.Ponomariovas mirė naktį iš praėjusio šeštadienio į sekmadienį. R.Ponomariovienės 40 metų sugyventinio Zigmo Čirelio teigimu, kad lovelėje gulėjęs berniukas miręs, motina pastebėjo po to, kai susidomėjo, kodėl jis toks tylus.

Gyvas berniukas nuolat kažką niurzgėdavo ir grieždavo dantimis. Z.Čirelis tvirtino, jog beveik nevaikščiojusio bei sunkiai kalbėjusio berniuko motina nemaitino ir sąmoningai nerodė medikams.

Vyriškis to daryti taip pat nepajėgęs, nes nuolat uždarbiaudavęs pas ūkininkus. Sugyventinio teigimu, nuolatinio darbo neturėjusi R.Ponomariovienė nelaimės išvakarėse buvo išgėrusi ir su kaimyne žiūrėjo televizorių.

Kėdainių rajono vaikų teisių apsaugos tarnybos vadovė Vilma Jucevičiūtė ne ką geriau apibūdino ir patį Z.Čirelį - vyriškis garsėja pykčio protrūkiais.

Pernai vasarą R.Ponomariovienė ir Z.Čirelis susilaukė dukters Giedros. Prieš pat gimdymą vyriškis nėščią sugyventinę buvo žiauriai sumušęs.

Šiuo metu Giedrai - vienuolika mėnesių. Mergaitė sveika ir neblogai prižiūrėta. Tačiau po to, kai paaiškėjo Renaldo mirties aplinkybės, vaikų teisių apsaugos tarnybos sprendimu ji buvo paguldyta į ligoninę. Z.Čirelis neneigė esąs ir Renaldo tėvas. Savo pavardės berniukui jis nesuteikęs tik todėl, kad tuo metu buvo pametęs pasą.

Įvykį tiriantiems pareigūnams R.Ponomariovienė tvirtino, jog sūnų prižiūrėjo tiek, kiek pajėgė. Iki Renaldo mirties kiekvieną mėnesį ji gaudavo apie 400 litų socialinių pašalpų.

Byla R.Ponomariovienei iškelta pagal Baudžiamojo kodekso 128 straipsnio 2-ąją dalį. Už žmogaus palikimą gyvybei pavojingoje padėtyje gresia bauda arba laisvės atėmimas iki 2 metų. Tačiau neatmetama galimybė, kad nusikaltimas gali būti perkvalifikuotas į nužudymą.

"Lietuvos rytas"