aA
Oficialioji Kinijos propaganda trečiadienį puolė sveikinti Pekino valdymo Tibete 50-metį, tačiau komunistinės milžinės džiaugsmą gerokai apkartino JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo) sprendimas priimti tremtyje gyvenantį Tibeto dvasinį vadovą Dalai Lamą.
Dalai Lama
Valstybės kontroliuojamų Kinijos laikraščių puslapiuose buvo pilna komentarų, pateisinančių 1950 metų sprendimą nusiųsti kariuomenę užimti Tibeto ir 1951 metų gegužės 23 dieną pasirašytą "17-os punktų sutartį" su Tibeto atstovais. Šiuo dokumentu buvo oficialiai įt eisinta valdžia Tibete, tačiau tibetiečiai smerkia šį dokumentą ir teigia, kad jis buvo pasirašytas prievarta.

Dienraščio "China Daily" komentare rašoma, kad Pekino invazija buvusi "taikus išlaisvinimas" nuo užsienio imperialistinių jėgų ir feodalinės baudžiavinės santvarkos, kuri 95 proc. tibetiečių buvo pasmerkusi visą gyvenimą praleisti vergijoje.

"Prieš 50 metų nebuvo teisių, garantuojančių, kad baudžiauninkai ir jų sūnūs bei dukterys gali eiti į mokyklą. Prieš penkiasdešimt metų tibetiečių baudžiauninkai neturėjo teisės net į minimalią sveikatos apsaugą. Tikėtina gyvenimo trukmė Tibete buvo 36 metai. Šiandien šis skaičius išaugo iki 65-erių", - sakoma komentare.

Kinijos vyriausybė taip pat pasinaudojo jubiliejumi, atnaujindama savo išpuolius prieš Dalai Lamą, kuris vėliau, trečiadienį, Baltuosiuose rūmuose turi susitikti su G.W.Bushu. Pekinas laiko Dalai Lamą separatistu, siekiančiu Tibeto nepriklausomybės ir Kinijos skilimo.

Dalai Lama, kuris pabėgo į Tibetą po 1959 metų nesėkmingo sukilimo prieš Kinijos okupaciją, rado prieglobstį Šiaurės Indijoje ir važinėja po pasaulį, siekdamas užsitikrinti paramą savo taikiai kovai už didesnę Tibeto autonomiją.

Tibeto žmogaus teisių padėties stebėtojai pasmerkė Pekino bandymus pasinaudoti 17-os punktų sutartimi, kurią tibetiečiai laiko neteisėta. "50-ojo jubiliejaus šventė neužgoš nei šio esminio fakto, nei nusikaltimų, kuriuos okupantai įvykdė prieš Tibeto tautą išlaisvinimo vardu", - pareiškė Niujorke įsikūręs Tibeto biuras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.