aA
Dalai Lama
"Kinija visada buvo priešiška bet kokioms šalių, su kuriomis mes palaikome diplomatinius santykius, oficialių kontaktų su Taivanu formoms", - sakė URM atstovas spaudai dėl 40 valandų Chen Shui-biano lankymosi Niujorke.

Kinija laiko Taivaną savo sukilusia provincija, neturinčia teisės palaikyti oficialių tarpvalstybinių ryšių.

Pekinas reiškia "griežtą nepasitenkinimą" dėl Chen Shui-biano sustojimo Amerikoje ir jo galimų susitikimų su JAV parlamentarais, sakė atstovas Zhu Bangzao per spaudos konferenciją.

Pasak jo, Kinija taip pat yra "susirūpinusi" dėl planuojamų Dalai Lamos susitikimų su prezidentu George'u W.Bushu (Džordžu V.Bušu) ir valstybės sekretoriumi Colinu Powellu, kurie turėtų įvykti šią savaitę.

"Mes raginame JAV vyriausybę pripažinti Tibetą Kinijos teritorija, liautis rėmus Tibeto nepriklausomybę ir manipuliuojant Tibeto klausimu kištis į Kinijos vidaus reikalus", - sakė atstovas.

Kinija išreiškė šį pasipiktinimą tokiu metu, kai tarp dviejų šalių dar neatlėgo įtampa dėl balandžio 1 dieną įvykusio incidento su Amerikos žvalgybiniu lėktuvu ir JAV ginkluotės pardavimo Taivanui.

Įtampą taip pat kelia JAV išsakoma kritika žmogaus teisių klausimais, ypač dėl šiurkštaus susidorojimo su dvasinio judėjimo "Falun Gong" šalininkais bei JAV ketinimų sukurti priešraketinį gynybos skydą. Pekinas būgštauja, kad ši gynybos sistema neutralizuos jo strateginį arsenalą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.