aA
Prezidentas Valdas Adamkus išskirtiniame interviu LŽ teigė, jog Naujosios politikos koalicija visiškai neatitinka pradinio šios idėjos varianto. Pasak šalies vadovo, jis negali prisiimti atsakomybės už "vienos ar kitos politinės grupės" darbus. "Visi politikai ir politinės jėgos privalo atsakyti už savo darbus, net Prezidentas", tvirtina V.Adamkus.
V.Adamkus
V.Adamkus
© "Lietuvos žinios"
Koalicija - Ponas Prezidente, keturios politinės partijos beveik prieš metus atsiliepė į Jūsų viešą kvietimą Lietuvoje kurti Naują politiką. Ar šios politinės jėgos, kurioms pareiškėte pasitikėjimą, patvirtino Jūsų lūkesčius?

- Naujosios politikos idėją pakoregavo rinkimai. Todėl pradinis sumanymas visiškai nepasitvirtino. Kalbant apie rezultatus, galiu atsakyti, kad iš dalies - taip. Pati idėja neišsipildė, nes junginys neišėjo toks, kaip jau buvo planuota - kad Lietuvoje įsigalėtų dvi ar trys stiprios politinės partijos, kurios prisiimtų politinę atsakomybę dėl valstybės tvarkymo Seime.

- Kodėl, Jūsų manymu, tai neįvyko?

- Kai kurios politinės partijos iškrito iš dabartinio Seimo ir tai pakeitė politinių jėgų balansą jame.

- Formuojant Naujosios politikos valdančiąją koaliciją pareiškėte, kad prisiimsite atsakomybę už jos veiklą. Ar šiuo metu galėtumėte patvirtinti šią atsakomybę?

- Aš visai atsakau už Lietuvos valstybę tiek, kiek mane įpareigoja Konstitucija, atsakau ir Lietuvos žmonėms. Politinių koalicijų vykdoma veikla jokiu būdu negali nieko įpareigoti. Tai neprognozuojamas dalykas. Politinės partijos turi visišką nepriklausomybę įgyvendinti savo rinkimų pažadus, sprendimus. Nemanau, kad būtų galima bet kam primesti tokią atsakomybę.

- Tačiau Lietuvos žmonės Naujosios politikos koaliciją pirmiausia sieja su Jūsų vardu. Ar tai nereikalauja atsakomybės už jos veiklą?

- Atsakyčiau taip pat - atsakyti reikia ne už politines partijas, bet Lietuvos žmonėms tiek, kiek man leidžia Konstitucija. Žinoma, galima interpretuoti įvairiai - už ką atsakau ar neatsakau. Manau, kad net moraliai negaliu prisiimti atsakomybės už vienos ar kitos politinės grupės darbus.

- Ar galima suprasti, kad valdančioji koalicija nevisiškai pateisino Jūsų pasitikėjimą?

- Galima sakyti, kad koalicija ne visai pateisino mano viltis. Žodžio "pasitikėjimas" nevartočiau.

- Šiuo metu vis dažniau užsimenama apie galimą Naujosios sąjungos ir socialdemokratų koaliciją. Jei tai įvyktų, kurios politinės partijos galėtų tikėtis Jūsų paramos?

- Remčiau visas politines partijas, kurios pajėgios iš pajėgių žmonių suformuoti Vyriausybę, kad ši turėtų paramą Seime.