aA
Latvijos liaudies dainos nepateko į UNESCO pasaulio žodinės ir nematerialiosios kultūros paveldo šedevrų sąrašą, nes, neoficialiais duomenimis, Latvijos paraišką paskutinę minutę blokavo Lietuvos atstovė vertinimo komisijoje. Tai pirmadienį pranešė Latvijos dienraštis "Diena".
Penktadienį 18-kos valstybių ekspertų komisija apsvarstė 36 paraiškas ir slaptu balsavimu atrinko 19 projektų, kurie bus įtraukti į UNESCO sąrašą. Latvijos paraišką esą blokavo Lietuvos ekspertė, paraginusi kitus komisijos narius sustabdyti latvių projektą.

Anot Latvijos spaudos pranešimo, Lietuvos atstovė Ugnė Karvelis sakė, neva lietuvių liaudies dainos panašios į latvių, todėl abi šios valstybės turėtų parengti bendrą projektą.Latvijos atstovo vertinimo komisijoje nebuvo.

Latvijos atstovybės UNESCO pareigūnai po balsavimo buvo aiškiai sutrikę ir šokiruoti, nes U.Karvelis, kuri vadovauja Lietuvos nuolatinei atstovybei UNESCO, apie savo poziciją jų iš anksto neperspėjo.

Tačiau Lietuvos URM Informacijos ir kultūros departamento vadovas Petras Zapolskas BNS teigė, kad Lietuva palaikė latvių projekto pateikimą. URM žiniomis, ekspertų komisija neatmetė, bet atidėjo Latvijos projektą.

Tuo tarpu Lietuvos projektas dėl kryždirbystės tradicijos ir simbolizmo buvo patvirtintas. Valstybės savo projektus ir garso bei vaizdo medžiagą UNESCO komisijai pateikė du mėnesiai prieš balsavimą.

Latvijos atstovybės UNESCO treč ioji sekretorė Vita Timermanė sakė, kad vertinimo komisija nepaaiškino, kodėl atmetė latvių projektą. Taip pat nežinoma, kurie komisijos nariai balsavo už jį, o kurie - prieš.

Kadangi Lietuva, turinti savo atstovę komisijoje, galėjo užsiimti lobizmu, V.Timermanė mano, kad kitų šalių, tokių, kaip Ganos, Jamaikos ar Ugandos atstovai galbūt tiesiog nesuprato Latvijos ir Lietuvos folkloro principinių skirtumų. Latvija dar nenusprendė, ar sutiks su Lietuvos pasiūlymu rengti bendrą projektą, ir pirmiausia pasitars su pasaulyje pripažintais folkloro žinovais.

Be Lietuvos kryždirbystės tradicijos, į UNESCO paveldo sąrašą įtraukta Garifunos kalba, šokiai ir muzika (Belizas), Oruro karnavalas (Bolivija), Zaparos tautos kalbos paveldas (Ekvadoras ir Peru), gruzinų polifoninis dainavimas (Gruzija), Niagasolos muzikos instrumentas "soso-bala" (Gvinėja), "Opera dei Pupi" lėlių teatras Sicilijoje (Italija), "Nogaku" teatras (Japonija) bei keli kiti pasaulio tautų kultūros reiškiniai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.