aA
Kelios amerikiečių teisių apsaugos organizacijos, kartu su “Peacefire.org” pasmerkė, prisijungimo prie kai kurių interneto svetainių slaptą blokavimą, kurį organizuoja kelios interneto paslaugas teikiančio bendrovės. Tarp pasirašiusiųjų protestą yra Amerikos pilietinių teisių sąjunga, Elektroninės nuosavybės informacinis centras.
Spamas
Teisėsaugininkų pretenzijas sukėlė dviejų pagrindinių (“backbone”) Amerikos interneto tiekėjų (“AboveNet” i “Teleglobe”) veiksmai. Šios bendrovės, apie tai neskelbdamos, blokavo prisijungimą prie kai kurių interneto svetainių ir elektroninio pašto tarnybinių stočių. Atsižvelgiant į tai, kad “AboveNet” ir “Teleglobe” aprūpina interneto ryšiu daugelį mažesnių tiekėjų, tai yra JAV nacionalinio masto problema.

“Jei kas nors atlikti blokavimą savanoriškai tai yra jų reikalas, tačiau vargu ar kas nors iš besinaudojančių ryšiu, kurį tiekia blokavimu užsiimantis tiekėjas, supras, kas vyksta iš tikrųjų”, - pareiškė “Peacefire.org” atstovas Bennetas Hezeltonas.

Sužinoti, kad vyksta blokavimas, praktiškai neįmanoma. Jokių pranešimų apie tai nepateikiama, o paprastam žmogui užblokuota interneto svetainė atrodo lygiai taip pat kaip ir paprasčiausiai neveikianti. Internete yra nemažai resursų, prie kurių prisijungimas dėl vienų ar kitų techninių priežasčių yra blokuojamas ir dėl to niekam nekyla jokių įtarimų. B.Hezeltono žodžiais, jis pats neseniai sužinojo apie tai, kad “Peacefire.org” yra atsitiktinai užblokuota.

Abi bendrovės blokavimą teisina vien tik norėdamos gero: esą tokiu būdu jos kariauja su “spameriais” – masinių žinučių siuntėjais. Ir “AboveNet”, ir “Teleglobe” naudojasi programa MAPS, į kurios sąrašus įtraukiami tie adresai, iš kurių kada nors vyko masinis reklaminių pranešimų siuntinėjimas. Tiekėjas, besinaudojantis MAPS, gaudamas elektroninius laiškus, kreipiasi į sąrašus ir jeigu adresas, iš kurio atėjo laiškas, ten įregistruotas, tuomet jis blokuojamas.

Į sąrašus pakliūti nesunku – užtenka parašyti elektroninį skundą MAPS sąrašų sudarinėtojui, o ištrūkti iš jų jau kur kas sunkiau. Kaip tik taip ir nutiko “Peacefire.org”. Ryšio tiekėju, kuriuo naudojasi ši organizacija, naudojosi į “spameris”. Dėl to visi tiekėjo adresai, tarp jų ir “Peacefire.org”, buvo įtraukti į MAPS sąrašus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.