aA
Kada? Vakare. Bet jei išmoksite valdyti savo apetitą šiomis svarbiomis valandomis, kitą mėnesį numesite 2 - 3 kg ir nesijausite nuskriausti.
Briuselio kopūstai
Briuselio kopūstai
Jau 17:10, ir jūs labai didžiuodamasi savimi išeinate iš darbo. Suvalgėte nedidelius pusryčius ir protingus, nelabai kaloringus pietus, o dabar žinote, kad baigsite dieną lengva, maistinga vakariene. Jei taip ir toliau seksis, iki mėnesio pabaigos vėl tilpsite į savo mėgiamą kostiumėlį. Bet štai kas įvyksta: po 10 minučių, kai įžengėte pro namų duris, jūs faktiškai vienu kąsniu praryjate tą likusį pyrago gabalą, kurio prisiekėte neliesti. Dieta jau nutraukta, o jūs dar net nevakarieniavote.

Didžiosios dalies kalorijų suvartojimas nakties metu ir viršsvoris dažnai yra neatsiejami dalykai. Iš vienos pusės, jūsų metabolizmas — greitis, kurio deginate kalorijas — yra mažesnis, kai miegate. Tai leidžia galvoti, kad didžioji dalis iš to, ką suvalgote naktį, bus sukaupta kaip riebalai. Dar daugiau, kai tik pradedate valgyti, sunku liautis. Užkandžiuose gali slypėti iki 500 kalorijų — tai penki gabaliukai sūrio, pusė maišelio bulvių traškučių arba 200 g. ledų — net jei jie suvalgomi “nejučiom”. Jei esate sau tikrai atlaidi, dvigubai pakenkiate: ne tik gaunate papildomų kalorijų, bet ir, ištemdama skrandį, vėliau norėsite suvalgyti daugiau, kad jaustumėtės soti — kas privers suvalgyti dar daugiau užkandžių.

Bet jei galite valdyti tas vakarines valgymo puotas ir nesunkiai 500 kalorijų sumažinsite naktinių kalorijų kiekį — dėl to numesite apie 2,5 kg per mėnesį. Visa paslaptis – reikia žinoti tinkamiausią laiką popietiniam užkandžiavimui — ir būdus, kaip tai pasiekti.

Po sunkios darbo dienos

Pareinate namo, akis į akį susiduriate su reikliais (ir alkanais) vaikais bei namų ruošos problemomis, ir per kelias minutes jus užplūsta alkio jausmas, į kurį sėkmingai nekreipėte dėmesio darbe. O galbūt bandote atstatyti savo energiją, suvalgydama ką nors saldaus?

Kokia geriausia dietos gynyba? Neikite namo tuščiu skrandžiu. Esate labiausiai linkusi užkandžiauti, kai cukraus lygis kraujyje yra žemas.Taip atsitinka, kai nesate gerai pavalgiusi arba dienos metu per ilgai laukėte, kol galėsite skirti laiko valgiui. Iš tiesų, jei norite numaldyti alkį, turėtumėte valgyti kas tris keturias valandas.Tai reiškia, kad reikia suvalgyti pusryčius, pietus ir vieną ar du užkandžius. Užkandžiams valgyte mažai kaloringą maistą, kuriame būtų greit virškinamų karbidų, kurie greitai sukeltų sotumo jausmą ir pakeltų cukraus lygį kraujyje, plius lėtai virškinamo proteino, kuris išlaikytų stabilų cukraus kiekį kraujyje (žr. "10 nuotaiką pakeliančių užkandžių"). Bet kokiu atveju, turėtumėte siekti suvalgyti nuo 50 iki 70 procentų savo kasdienių kalorijų prieš vakarienę.

Kita anti-užkandžiavimo taktika – tai penkių minučių taisyklė. Pirmą savaitę, grįžusi namo ir pagavusi save tiesiančią ranką traškučių maišelio link, susilaikykite penkias minutes. Antrą savaitę palaukite dešimt minučių. Ir taip toliau. Kai 20 minučių sugebate suvaldyti poreikį užkąsti, iš esmės galite sėkmingai sustabdyti save nuo impulsyvaus valgymo. Laimėsite ne tik gražesnį kūną, bet ir galėsite valdyti tai, ką dedate į savo burną. Vis gi, norėsite suvalgyti ką nors. Tai planuokite iš anksto. Laikykite ranką ant nekaloringų užkandžių, kaip mineralinis vanduo (sumaišykite jį lygiomis dalimis su sidru arba apelsinų sultimis), morkų sultys arba ledinė žolių arbata. Dažnai žmonės mano, kad jie išalkę, kai iš tiesų jie ištroškę. Ir turėkite atsargoje tų karbidinių-proteininių "nuotaiką pakeliančių" užkandžių.

Galų gale, neturėkite namie gundančio maisto (riebalų-cukraus mišinių, kaip ledai ir rafinuotų miltų-cukraus mišinių, kaip neriebūs kepti gaminiai). Arba jei norite kartais palepinti likusius šeimos narius, pirkite juos mažomis dėžutėmis, kad aplink nesimėtytų puspilnių jus gundančių dėžučių ar maišelių. Marketingo tyrimai rodo, kad žmonės, kurie perka didelius maisto kiekus, valgo daugiau.

Vakarienės ruošimas

Vien tik mėgstamo maisto išvaizda sukelia neuro-cheminius pokyčius, kurie sukelia apetitą. "Tik paragavimas" rizikingas, nes kalorijos kaupiasi jums net nepastebint, kad valgote. Pasirinkite užkandžius, kurie užimtų jūsų burną - gumą, mėtinius ledinukus arba ką nors graužiamo ar sultingo kaip morkos, nedideli nesaldūs sausainiukai ar maži pomidoriukai. Ir prisiekite niekada nevalgyti stovėdama – taip dažnai net nesusimastydama užkandžiaujate, dėl ko suvartojate be galo daug kalorijų.

Valgymas kartu su vaikais

Ragauti maistą ir taip paskatinti vaikus valgyti, baigti jų valgio (dažnai nemažus) likučius — pražūtis jūsų dietai. Norėdama išsivaduoti iš šio įpročio, sudarykite su savimi sandėrį, kad apribosite suvalgyto maisto kiekį. Pavyzdžiui, galite nuspręsti, kad jei dukra paliko daugiau nei penkias skrudintas bulvytes, jūs suvalgysite dvi; jei mažiau – nesuvalgysite nei vienos. Ir jei maitinate vaikus prieš pati vakarieniaudama, suvalgykite kokį nedaug kalorijų turintį užkandį, kad nebūtų tokios didelės pagundos paimti ką nors iš vaikų lėkščių.

Paguldžius vaikus miegoti

Ką gi, jūs dirbote aštuonias valandas, gaminote vakarienę, plovėte indus, žaidėte su vaikais ir paguldėte juos miegoti. Nenuostabu, kad jaučiatės, jog nusipelnėte suvalgyti "ką nors" kaip atlygį. Pamėginkite suvalgyti nedidelį gabaliuką tikrai gero juodo šokolado. Užplūdusio malonumo užteks pasitenkinimui. Maistingų medžiagų specialistai tiki, kad žmonės turėtų skatinti save kiekvieną dieną, kad nesijaustų nusivylę, kas gali tapti pastoviu užkandžiavimu. Taigi, galite palikti gabaliuką savo deserto, pvz. sausainį (vietoje to, kad suvalgytumėte jį iškart po pietų), kad galėtumėte vėliau save paskatinti. Kiti nesukeliantys sąžinės graužimo būdai apdovanoti save: obuolių arbata, neriebus šaldytas jogurtas. Bet tik suvalgę savo paskatinimą, išsinešdinkite iš virtuvės. Išjunkite šviesą virtuvėje. Žinoma, galimybė suvalgyti mėgstamą užkandį labai gundo.. Taigi, išsivalykite dantis, taip pranešdama sau, kad šiąnakt daugiau nebevalgysite.

Be to, turėkite galvoje, kad maistas nėra vienintelis atlygis sau. Pakaitykite gerą knygą, galų gale - daugiau mylėkitės - ar gali būti kas geriau už gerą seksą?

Naktipiečiai

Jau 3 valandos ryto, o jūsų dvimetis sūnus be perstojo kosti. Arba penkiametė dukra susapnavo košmarą. Jūs pasirūpinote vaikais ir jaučiatės išalkusi. Norėdama numalšinti tą norą užkąsti, turėkite dėžutę vaisinės arbatos

Briuselio kopūstai

ant virtuvės stalo, kad galėtumėte greitai pasidaryti gėrimo, sako Lay. Arba suvalgykite lengviausius užkandžius, kaip krekeris arba pusė saujos javainių su trupučiu nugriebto pieno. Jei dažnai atsikeliate, nes turite nueiti į tualetą, pamėginkite nevalgyti ir negerti bent jau dvi valandas iki miego, sako Dr. Geliebter. Dėl tos pačios priežasties, tokiu metu venkite alkoholio. Vietoje to, gerai išsimiegokite — ir kitą dieną suvalgykite didžiausią kalorijų kiekį iki saulei nusileidžiant.

10 nuotaiką pakeliančių užkandžių

Užkandžiaudami tarp valgių maistu, kuriame yra nedaug riebalų, nedaug kalorijų turinčių karbidų (greitam energijos gavimui) ir proteino (energijos palaikymui), galite numalšinti savo alkį. Paskanaukite šių skanių, mažai kaloringų mišinių (kiekviename jų mažiau nei 250 kalorijų).

  1 gabaliukas rūkytos kalakutienos 

su gabaliuku duonos (60 kalorijų)  4 krekeriai, kiekvienas jų su 1/4 valgomuoju šaukštu žemės riešutų sviesto (155 kalorijų)  1 puodelis žirnių sriubos (164 kalorijų)  1 gabaliukas rupiai maltos duonos, užteptos su 1 uncija (apie 28 g.) tepamo sūrio su rūkyta lašiša (170 kalorijų)  1 taurė javainių mišinio (1 puodelis kukurūzų javainių plius 1/4 puodelio nesmulkintų kukurūzų, kad mišinys būtų saldesnis ir traškesnis) ir 1/2 puodelio nugriebto pieno (173 kalorijų)  1 puodelis neriebaus jogurto su mandarinų gabaliukais (175 kalorijų)  10 neriebių tortilla čipsų ir 1/2 puodelio nuriebinto pupelių padažo (175 kalorijų)  1 1/4 uncijos (apie 50 g.) liesos keptos jautienos su gabaliuku duonos (193 kalorijų)  3/4 puodelio greit pagaminamos avižų košės su nugriebtu pienu ir klevų sirupu (203 kalorijų)  2 uncijos (apie 50 g.) mozzarella sūrio su jalapeńo pipirais, kartu su 8 plonais kviečių krekeriais (230 kalorijų)

Svorio metimas

Tyrimai rodo, kad ko gero turėtumėte valgyti daugiau riebalų — ypač jei bandote numesti svorio.

Beprotystė dėl mažo riebalų kiekio tapo nebevaldoma. Mano, kaip maistingų medžiagų specialistės praktikoje, klientai ne tik susipainioję, jie jaučiasi išduoti: "Valgau nuriebintus produktus," sako jie. "Kodėl nenumetu svorio?" "Skaičiuoju riebalų gramus, o ne kalorijas, bet vis dar esu stora!" "Ar nuriebinti produktai nėra sveikesni?"

Tuojau pat išsiaiškinkime kai ką: dauguma mūsų nepriauga svorio todėl, kad valgo per daug riebalų. Iš tiesų, valgome mažiau riebalų nei kada nors anksčiau. Nuo 1970 m. kalorijų, kurias amerikiečiai gauna iš riebalų, proporcija sumažėja vidutiniškai nuo 37 procentų iki 34 procentų. Vis gi mes padidinome savo apimtis: remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (Centers for Disease Control and Prevention) duomenimis, daugiau nei 50 procentų suaugusiųjų turi viršsvorio. Ką darome ne taip?

Dažniausiai žmonių daroma valgymo klaida

Per daug sutelktas dėmesys į riebalus turi kitą pusę: dabar mes užmiršome viską apie kalorijas. Žmonės klaidingai mano, jog dėl to, kad maistas pažymėtas kaip nuriebintas, jie gali valgyti tiek, kiek nori. Taigi vietoje to, kad pakeistų riebų maistą vaisiais ir daržovėmis, kuriuose nedaug kalorijų, jie užkandžiauja labai apdorotu maistu, kuriame pilna papildomo cukraus ir rafinuotų krakmolų ir kuriame mažiau maistingų medžiagų, o ne kalorijų.

Taupykite savo pinigus. Nuriebinti užkandžiai negali pakeisti gerų valgymo įpročių. Taigi ką galima padaryti? Pradžiai grąžinkite riebalus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.