aA
Čečėnų separatistų lyderis Achmedas Zakajevas neketina grįžti į Rusiją. Apie tai jis pats pareiškė interviu britų laikraščiui "The Times". Jis taip part neatmetė galimybės, jog prieš jį rengiamas pasikėsinimas. Didžiosios Britanijos teismas praėjusią savaitę atmetė Rusijos reikalavimą išduoti A.Zakajevą pareikšdamas, kad šis reikalavimas politiškai motyvuotas.
Pasak teisėjo Timothy Workmano (Timočio Vorkmano), Rusija "siekia ekstradicijos, kad patrauktų Zakajevą atsakomybėn už jo politines pažiūras".

T.Workmanas sakė manąs, kad A.Zakajevas gali būti kankinamas, jei grįš į Rusiją. "Būtų neteisinga ir despotiška grąžinti poną Zakajevą į Rusiją", - sakė jis.

Rusija kaltina A.Zakajevą, kuris vadina save čečėnų separatistų lyderio Aslano Maschadovo atstovu, prisidėjus prie žudymų ir įkaitų grobimo. Jam pateikiama iš viso 13 kaltinimų.

Žmogaus teisių gynimo organizacija "Amnesty International" pasveikino tokį teismo sprendimą.

"Rusijos valdžios dažnai naudojami kankinimai ir nepakenčiamas elgesys su žmonėmis verčia rimtai susirūpinti dėl Achmedo Zakajevo fizinio saugumo, jeigu jisai būtų išsiųstas į Rusiją, -sakoma organizacijos pareiškime.

Iki teismo A.Zakajevas buvo paleistas už 50 tūkst. svarų sterlingų (270 tūkst. litų) užstatą, kurį sumokėjo anglų aktorė, žmogaus teisių gynimo aktyvistė Vanessa Redgrave (Vanesa Redgreiv).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.