aA
Pentagonui nesiseka nustatyti, kas vadovauja išpuolius prieš JAV pajėgas Irake rengiantiems partizanams, o ekspertai tai vadina milžiniška žvalgybos nesėkme. Kariuomenės vadų ir Jungtinių Valstijų žvalgybos nuomone, pasipriešinimo judėjimą sudaro nuverstojo diktatoriaus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) šalininkai, jų apmokami kriminaliniai nusikaltėliai, iš užsienio atvykę islamo ekstremistai ir izoliuotai veikiantys musulmonų šiitų radikalai.
JAV kariškiai Irake važiuoja pro kupranugarius
JAV kariškiai Irake važiuoja pro kupranugarius
© EPA-ELTA
JAV Centrinės vadavietės ir karo veiksmų Irake vadas generolas Johnas Abizaidas (Džonas Abizaidas) mano, kad šalyje yra ne daugiau kaip 5 tūkst. kovotojų.

Tačiau Jungtinių Valstijų pareigūnų teigimu, nepavyksta nustatyti pasipriešinimo judėjimo lyderio ar lyderių, grupuočių bendradarbiavimo intensyvumo ir atskirų grupuočių veiksmų koordinavimo masto.

"Jei tai žinotume, būtų daug lengviau. Bent jau žinotume, ką gaudome", - penktadienį pasakė gynybos ministerijos pareigūnas.

Nesugebėjimas nustatyti pasipriešinimo organizatorių tapatybę rodo, "kokia netobula yra mūsų žvalgyba", - teigė Bostono universitete tarptautinius santykius dėstantis JAV armijos atsargos pulkininkas Andrew Bacevichus (Endriu Bacevičius).

"Manau, kad tai yra beprecedentis atvejis Jungtinių Valstijų ginkluotųjų pajėgų istorijoje, kad taip ilgai ir sunkiai kariaudami nežinotume, kas yra mūsų priešas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.