aA
Lietuvą krečiantį skandalą dėl Prezidento aplinkos žmonių galimų sąsąjų su nusikalstamo pasaulio atstovais įdėmiai stebi ir Rolando Pakso kraštiečiai. Telšiuose gyventojai gyvai aptarinėja įvykius Prezidentūroje.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Iš sostinės į Telšius atvykusius žurnalistus labiausiai domina tylioje Palangos gatvėje gyvenantys Prezidento tėvai - 75 metų Elena ir trejais metais vyresnis Feliksas Paksai. Ir anksčiau, po sūnaus išrinkimo šalies vadovu, geru žodžiu neminėję žurnalistų, dabar Pakso tėvai jiems priešiškumo nė nemano slėpti.

"Neseniai šluoju savo kieme nukritusius lapus, ogi žiūriu, fotografuoja mane vyrukas, vėliau prisistatęs vieno šalies dienraščio fotokorespondentu, - telefonu pasakojo Prezidento motina. - Tai aš jam pagrasinau, kad už fotografavimą be atsiklausimo galiu ir išvyti su šluota.

O į tą jūsų vadinamą skandalą nekreipiame dėmesio, stengiamės neklausyti melagingų žinių. Be to, esame pripratę prie saugumiečių metodų. Tiesa, tie metodai dabar tobulesni, ne tokie, kai pokario metais mano tėvukų šeimą vežė į tremtį. Esame įsitikinę, kad tai - saugumo juodi darbai".

Paksai pasitiki savo sūnumi. "Kadangi Rolando pokalbių klausomasi, tai dažniau paskambina marti Laima, kuri teiraujasi, kaip laikomės. Ar pasikeitė aplinkinių elgesys? Nežinau, mažai su kuo bendraujame. O kai einame į bažnyčią, nesižvalgome į šonus, todėl nematau žmonių reakcijos", - tikino Elena Paksienė.

Prezidento vaikystės draugas, buvęs centristas telšiškis Kęstutis Trečiokas, prieš kelis mėnesius pakeitė politinę orientaciją ir įstojo į Liberalų demokratų partiją. "Su Rolandu vienoje smėlio dėžėje esame užaugę", - sakė jis. - Pastarieji įvykiai, kaip ir kiekvieną Lietuvos pilietį, šokiravo. Jeigu minimi faktai yra tiesa, už tai būtina prisiimti atsakomybę. Bet jeigu netiesa, darosi tikrai baisu.

Tikiu, kad Rolando Pakso aplinkai buvo bandyta daryti įtaką. Tačiau apie Prezidento atsakomybę būtina kalbėti teisine kalba, o ne gandais. Be to, vardijami galimi nusikalstamo pasaulio atstovai. Bet kodėl jie tada laisvėje? Noriu, kad ši istorija baigtųsi tiesos suradimu. Tegul ir karčios, nes tiesa ne visada gali būti panaši į gražią moterį Palangos paplūdimyje".

Kurį laiką dabartinis Prezidentas vadovavo Liberalų sąjungai, kuriai iki šiol tebepriklauso Telšių savivaldybės tarybos narys, opozicinės Dešiniųjų ir centro frakcijos seniūnas Žilvinas Šilgalis. Jam atrodo, kad šį skandalą sudaro dvi dalys teisinė ir moralinė.

"Dėl teisinės atsakomybės viskas aišku - Prezidentas ar jo aplinka atsako pagal galiojančius įstatymus. Dėl moralinės atsakomybės? Juk kiekvienam suprantama, jog aukščiausio šalies pareigūno ir moralė turi būti nė kiek ne žemesnė. Jeigu Rolandui Paksui svarbi Lietuva, jos žmonės, Prezidentas turi gerai įvertinti galimybes, ar galės tinkamai eiti savo pareigas, nes jo autoritetas, daugelio žmonių nuomone, nesugrįžtamai smuko", sakė Prezidento kraštietis.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"