aA
Po Lietuvos kelių direkcijos (LKD) vadovo Virgaudo Puodžiuko apklausos parlamentinėje tyrimo komisijoje Valstybės kontrolei pavesta patikrinti LKD lėšų panaudojimą. Tokį pavedimą Valstybės kontrolei davė galimas grėsmes nacionaliniam saugumui tirianti parlamentinė komisija, pasigedusi atvirų V.Puodžiuko atsakymų.
V.Puodžiukas
V.Puodžiukas
© "Ekstra"
V.Puodžiukas neigė Valstybės saugumo departamento (VSD) informaciją, jog su prezidento patarėju nacionalinio saugumo klausimais Remigijumi Aču bendraujanti Renata Smailytė darė įtaką skirstant Kelių fondo lėšas.

Su šia moterimi V.Puodžiukas teigė bendravęs, kai ji dirbo Vidaus reikalų ministerijoje, vėliau jų bendravimas suintensyvėjo po prezidento rinkimų.

"Skambučių padaugėjo po prezidento rinkimų kampanijos. Bet aš pats jų nevertinau, kad tai yra kažkoks spaudimas ar reikalavimas, bet galbūt kaip norą palaikyti ryšius, sudaryti įspūdį, jog daro įtaką", - sakė LKD vadovas.

Jo teigimu, į R.Smailytės domėjimąsi įvairiais LKD projektais, prašymus įdarbinti, jis reaguodavo "su humoru". Paklaustas, ar pokalbiuose su R.Smailyte buvo minimas R.Ačo vardas, V.Puodžiukas sakė: "labai retai".

"Tikrai nebuvo naudojama ta prasme, jog ponas R.Ačas reikalauja", - prezidento patarėjo vaidmenį apibūdino V.Puodžiukas. LKD vadovas prisipažino tik vieną kartą kalbėjęs su prezidento patarėju R.Aču. Pasak jo, buvo kalbėta apie Europos Sąjungos fondų lėšų panaudojimą kelių plėtrai.

"Gal ir siejasi, jeigu yra kažkokių grupių perdislokavimai", - svarstė V.Puodžiukas, paklaustas, kas yra bendro tarp nacionalinio saugumo ir kelių plėtros.

V.Puodžiukas neigė gavęs nurodymus proteguoti įmones, parėmusias R.Pakso rinkimų kampaniją. "Aš 25 metus dirbu kelių sistemoje ir joks žmogus negali pasigirti padaręs man įtaką, kad aš, kaip valstybės tarnautojas, būčiau padaręs vienus ar kokius veiksmus", - komisijos narius tikino V.Puodžiukas.

LDK vadovu V.Puodžiukas tapo premjero pareigas einant R.Paksui. Prieš tai jis dirbo Transporto ir kelių tyrimo institute.

LKD vadovas komisijos nariams teisinosi, jog negalėjo įtarti R.Smailytę neteisėta veikla. "Ponią R.Smailytę visą laiką mačiau garbingų asmenų rate, tarp jų ir iš Seimo, Prezidentūros. Ir prezidentas buvo", - sakė V.Puodžiukas.

Jis pridūrė negalvojęs, kad "Prezidentūra yra tokia institucija". Daugumos parlamentinės tyrimo komisijos narių neįtikino LDK vadovo paaiškinimai.

"Mūsų informacija yra gerokai platesnė. Deja, jūs mums neatsakėte į mūsų klausimus taip atvirai, kaip mes tikėjomės", - V.Puodžiukui sakė komisijos pirmininkas Aloyzas Sakalas.

Galimas grėsmes nacionaliniam saugumui tirti sudaryta parlamentinė komisija savo išvadas Seimui turi pateikti iki gruodžio 1 dienos.

Komisija suformuota, VSD pateikus pažymą ir kitus duomenis apie įtariamus prezidento aplinkos ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais ir ginklų pirkėjais iš terorizmą remiančių šalių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.