aA
Prezidentas Rolandas Paksas kitą savaitę vyks į Iraką aplankyti šioje neramumų krečiamoje šalyje tarnaujančius Lietuvos karius, ketvirtadienį patvirtino krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius
© ELTA
"Karių lankymas yra ne tik moralinė pareiga, bet ir įprasta praktika", - po susitikimo su R.Paksu sakė L.Linkevičius.

Susitikime Prezidentūroje taip pat dalyvavo lauko pajėgų vadas brigados generolas Valdas Tutkus ir Antrojo operatyvių tarnybų departamento prie KAM vadovas pulkininkas leitenantas Gintaras Bagdonas.

Ministras saugumo sumetimais teigė negalįs atskleisti jokių apie du mėnesius rengto vizito detalių - nei kada išvyks prezidentas, nei kada grįš, nei kuo vyks, nei kas jį lydės.

BNS žiniomis, Lietuvos prezidentas Irake bus vieną dieną, antradienį, šioje šalyje nenakvos.

L.Linkevičius tik pažymėjo, kad jis taip pat vyks į Iraką. BNS žiniomis, prezidentą kelionėje Irake taip pat turėjo lydėti patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas ir atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas, tačiau jie nusprendė nebedirbti šiuo metu reformuojamoje Prezidentūros komandoje, todėl į Iraką nevyks.

Be to, gerai informuotų BNS šaltinių Prezidentūroje teigimu, prieš kelis mėnesius buvo planuojama, kad į Iraką taip pat vyks šiuo metu suspenduotas prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Remigijus Ačas, tačiau jo prezidento vadovaujamoje delegacijoje nebus.

Vyriausybės vadovas nevienareikšmiškai vertina numatomą Prezidento Rolando Pakso vizitą į Iraką.

"Žinoma, įvairūs samprotavimai gali būti. Ne vienas mūsų Prezidentas Lietuvos važiuoja į ten - skrenda ir kitų valstybių vadovai. Viskas priklauso nuo to, kokiom akim pažiūrėti į šitą reiškinį. Ar mūsų valstybei tai svarbu, ar mūsų valstybei nėra taip svarbu. Galų gale šitie veiksmai turi būti suderinti su kaimyninėmis valstybėmis", - ketvirtadienį Vyriausybės valandoje Seime svarstė Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas.

Premjeras priminė vengiąs komentuoti Prezidento veiksmus ir tikino tokios taisyklės žadąs laikytis ir šiuo atveju.

Tuo tarpu L.Linkevičius žurnalistams pripažino, kad visiškai užtikrinti prezidento saugumo nesaugioje šalyje neįmanoma, tačiau tai bus stengiamasi padaryti.

Be to, kariams bus nuvežta tam tikra logistinė pagalba. V.Tutkaus teigimu, kariams bus nuvežti medikamentai, atsarginės detalės sugedusiems ginklams, naktinio matymo prietaisai, tam tikra koduota slapta programinė įranga.

Ministras priminė, kad kovo pradžioje prezidentas buvo nuvykęs į Afganistaną. "Žinome, kaip tai buvo svarbu kariams", - sakė KA ministras.

Pareigūnai prezidentą taip pat informavo apie visose tarptautinėse misijose tarnaujančius Lietuvos karius. Šiuo metu misijose įvairiose pasaulio šalyse tarnauja 290 karių. Šiuo metu Irake, tarptautinėse taikos stabilizavimo pajėgose, tarnauja maždaug 100 karių iš Lietuvos.

45 karių būrys LITDET 1 iš Birutės bataliono tarnauja Vidurio Irake, netoli Hilos, lenkų bataliono sudėtyje, 54 karių būrys LITCON 2 iš Algirdo bataliono yra netoli Basros miesto, Danijos bataliono sudėtyje.

Dar du Lietuvos karininkai dirba koalicijos partnerių štabe Bagdade, o keturi karininkai ir vienas puskarininkis - netoli Basros, Didžiosios Britanijos vadovaujamos daugianacionalinės divizijos štabe.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.