aA
Vis dažniau pasigirsta nusiskundimų, kad balandis buvo šaltas. Tačiau pažvelgus į šio mėnesio vidutines paros temperatūras to nepasakysi. Netgi atvirkščiai. Vilniuje jis buvo šiek tiek šiltesnis nei įprasta. O štai kritulių iškrito mažiau už normą.
Balandį palydėsime labai šiltais orais
© Corbis/Scanpix

Balandžio mėnesio kritulių norma Lietuvoje yra apie 40 mm. Tuo tarpu šiais metais Vilniuje neiškrito ir 20 mm. Todėl drėgmės atsargos po truputį išgaravo ir daugelio rajonų miškuose jau yra trečia miškų gaisringumo klasė. Taigi iškilo vidutinis miškų gaisrų pavojus.

Prasideda gegužė. Tai vienas iš kontrastingiausių metų mėnesių. Jam būdingi labai nepastovūs orai: temperatūra kyla netolygiai, šiltus saulėtus orus dažnai pakeičia staigūs atšalimai. gegužės mėnesio vidutinė daugiametė temperatūra yra 10-13 laipsnių. Sausuma įšyla greičiau negu jūra, todėl ir vidutinė mėnesio temperatūra aukščiausia (12-13 laipsnių) toliau nuo pajūrio – pietiniuose ir centriniuose rajonuose, o žemiausia (10-11 laipsnių) – pajūryje bei Žemaičių aukštumoje. Oro temperatūra paprastai 2–4 dienas per mėnesį pakyla aukščiau 25 laipsnių šilumos, o kai kuriais metais tokių dienų gegužėje būna net 8–11. Aukščiausia temperatūra gegužės mėnesį yra buvusi 30-33 laipsniai karščio.

Šilumos bangas dažnai pakeičia šalčio įsiveržimai. Štai žemiausia temperatūra per paskutiniuosius 50 metų yra nukritusi iki 4-7 laipsnių šalčio. Nemaloniausios šalnos būna kada žydi sodai. Dažniausiai šalnos baigiasi gegužės pirmo dešimtadienio pabaigoje, vėlyviausios jos būna Varėnos rajone. Kai kuriais metais šalnos ore ir dirvos paviršiuje gali pasitaikyti gegužės pabaigoje ir netgi birželio mėnesį.

Paskutinio pavasario mėnesio vidutinis kritulių kiekis Lietuvoje yra apie 50 mm. Mažiausiai prilyja pajūryje, daugiausiai Aukštaičių aukštumų rytiniame pakraštyje. Per mėnesį lyja 11-13 dienų, būna 3-4 dienos su perkūnija. Rūkų skaičius, lyginant su balandžiu, sumažėja per pusę.

Šių metų balandį palydėsime labai šiltais orais. Nežada mūsų labai nuskriausti ir pirmųjų gegužės mėnesio dienų orai.

Penktadienio naktį bus nepastoviai debesuota. Lietaus nenumatoma. Vėjas pietų, pietvakarių, 3–8 m/s. Žemiausia temperatūra 6–11 laipsnių šilumos.

Penktadienio dieną nepastoviai debesuota. Vietomis, daugiausia šiauriniuose ir vakariniuose rajonuose, trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas pietų, pietvakarių, 7–12 m/s. Aukščiausia temperatūra 18–23 laipsniai šilumos.

Šeštadienį vietomis trumpi lietūs. Vėjas pietryčių, 4–9 m/s. Žemiausia temperatūra naktį 6–11, dieną 12–17, pajūryje 9–11 laipsnių šilumos.

Sekmadienio naktį be didesnio lietaus, dieną vietomis palis. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Žemiausia temperatūra naktį 4–9, dieną 11–16 laipsnių šilumos.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba