aA
Jungtinės Valstijos trečiadienį sakė, jog Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ataskaita patvirtino Vašingtono nuomonę, kad Iranas vykdo slaptą branduolinę programą, bet Teheranas savo ruožtu tvirtino, kad jo branduolinės politikos tikslai taikūs.
Bomb
Išreikšdamas pirmąją JAV reakciją į minimą konfidencialią ataskaitą, valstybės sekretoriaus pavaduotojas Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) sakė, jog išvada, kad jokių branduolinės programos įrodymų nėra, "neįmanoma patikėti".

Pasak J.Boltono, pirmadienį pateikta ataskaita iš tikrųjų tik patvirtino JAV nuomonę, kad "plataus masto ir slaptos Irano pastangos įgyti delikačių branduolinių pajėgumų turi prasmę tik būdamos branduolinių ginklų programos dalimi".

Kai kurie ginklų ekspertai taip pat sako, kad Vienoje įsikūrusios JT agentūros ataskaita paremia JAV teiginius, jog Teheranas vykdo slaptą branduolinių ginklų programą. Irano prezidentas Mohammadas Khatami (Mohamadas Chatamis) tvirtina, kad šalies branduolinės politikos tikslai yra tiktai taikūs.

Pasak buvusio JT vyriausiojo ginklų inspektoriaus Irake Hanso Blixo (Hanso Blikso), nėra jokių tiesioginių įrodymų, kad Iranas civilinės energetikos programoje dalyvauja siekdamas pasigaminti atominę bombą.

TATENA ataskaitoje Irano branduolinė politika kritikuojama, tačiau sakoma, kad nėra įrodymų, jog jis vykdo ginkluotės programą. Agentūra nurodo, kad jai reikia daugiau laiko nustatyti, ar Teherano tyrimų tikslai taikūs, kaip tvirtina pats Iranas.

Ataskaitoje rašoma, kad Iranas 18 metų vykdė urano sodrinimo centrifugavimu programą, o 12 metų - aukštosiomis technologijomis pagrįstą sodrinimo lazeriu programą. Abi jos buvo nuslėptos nuo Jungtinių Tautų.

"Ataskaita yra akivaizdus pavyzdys, kaip toli gali nueiti šalis bombos kūrimo keliu, dėdamasi, kad ji bendradarbiauja su tarptautiniais inspektoriais", - sakė Gary Milhollinas (Garis Milholinas) iš organizacijos "Wisconsin Project on Nuclear Arms Control", taip pat neetatinis JAV ginklų ekspertas.

"Tai klasikinis slapto bombos kūrimo pavyzdys... Iranas slaptai sodrino uraną, gamino plutonį, o po to paslėpė šios veiklos pėdsakus nuo viso pasaulio", - pareiškė jis interviu agentūrai "Reuters".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.