aA
Areštuotas naftos magnatas Michailas Chodorkovskis turi teisę kelti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose, trečiadienį sakė Centrinės rinkimų komisijos vadovas, kalbėdamas apie turtingiausio Rusijoje žmogaus ateities planus.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis
© ELTA
Aleksandras Vešniakovas interviu radijui "Echo Moskvy" sakė, jog M.Chodorkovskis "turi teisę balsuoti ir būti išrinktas" net būdamas už grotų, kol jo nenuteisė Rusijos teismas.

M.Chodorkovskis spalio 25 dieną buvo sulaikytas Novosibirsko oro uoste. Tą pačią dieną Maskvos teismas išdavė sankciją jį suimti. Maskvos miesto teismas antradienį atmetė prašymą pakeisti kardomąją priemonę M.Chodorkovskiui ir pratęsė jo areštą iki gruodžio 30 dienos.

Generalinė prokuratūra buvusį "Yukos" vadovą kaltina pasisavinus svetimą turtą apgaulės būdu itin stambiu mastu, piktybišku teismo sprendimo nevykdymu, vengimu mokėti mokesčius, kitais ekonominiais nusikaltimais.

Verslininko advokatai tvirtina, kad M.Chodorkovskis buvo suimtas dėl politinių priežasčių, nes atvirai rėmė liberaliąsias opozicines partijas ir komunistus, kurie varžysis su Kremlių palaikančiomis politinėmis jėgomis gruodžio 7 dieną vyksiančiuose Valstybės Dūmos rinkimuose.

Maskvos spauda spėlioja, kad M.Chodorkovskis planuoja kelti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose, jeigu ne 2004 metais, kuriuos, kaip manoma, turėtų laimėti dabartinis šalies vadovas Vladimiras Putinas, tai bent jau 2008-aisiais, kai baigsis antroji prezidento kadencija.

Žiniasklaida taip pat mano, kad M.Chodorkovskis, jau būdamas suimtas, atsisakė "Yukos" vadovo posto, kompanijai baigus derėtis dėl susiliejimo su savo konkurente "Sibneft", nes nusprendė eiti į didžiąją politiką.

M.Chodorkovskis niekada viešai apie tai nekalbėjo, tačiau politikos apžvalgininkai mano, jog jam, žydui, gali būti sunku konkuruoti su kitais kandidatais Rusijos prezidento rinkimuose.

Tuo tarpu Rusijos generalinio prokuroro pavaduotojas Vladimiras Kolesnikovas trečiadienį pareiškė, kad M.Chodorkovskis gali praleisti areštuotas kalėjime iki teismo net dvejus metus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.