aA
Grupė Seimo narių teikia Konstitucijos pataisą, kuri parlamentą įpareigotų svarstyti prezidento Seime skaitomą metinį pranešimą. 54 Seimo narių teikiamu Konstitucijos pataisos projektu siūloma nustatyti, kad Seimas "svarsto prezidento Seime padarytus metinius pranešimus apie padėtį Lietuvoje, Lietuvos vidaus ir užsienio politiką".
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Konstitucijos pataisą teikia tiek valdančiųjų, tiek opozicinių frakcijų atstovai. Po pataisomis pasirašė didžioji opozicinių Darbo partijos, "Tvarkos ir teisingumo", Krikščionių partijos frakcijų parlamentarų dalis, taip pat valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos atstovai, esama ir po keletą socialdemokratų, konservatorių bei liberalų parašų.

Konstitucija numato prezidentui pareigą Seime perskaityti metinį pranešimą, tačiau jis parlamente, priešingai nei parlamentui atskaitingų institucijų metinės veiklos ataskaitos, pagal nustatytas procedūras nesvarstomas, klausimai prezidentui neužduodami.

Savo pataisą iniciatoriai tvirtina, jog esama tvarka, anot jų, ydinga, nes "Seimas neturi jokių galių reaguoti į prezidento Seime padarytą metinį pranešimą apie padėtį Lietuvoje, vidaus ir užsienio politiką".

"Manome, kad Seimas kaip tautos atstovybė privalo apsvarstyti prezidento - valstybės vadovo - metinį pareiškimą ir daryti išvadas kaip vykdant įstatymų leidžiamąją ir prižiūriminę funkciją gerinti situaciją Lietuvoje", - rašoma Konstitucijos pataisos projekto aiškinamajame rašte.

Pataisą inicijuojantys parlamentarai aiškinamajame rašte patvirtina, kad pakeitus Konstituciją atitinkamai reikėtų pakeisti Seimo statutą, numatant jame specialią tvarką, kaip Seime būtų svarstomas prezidento metinis pranešimas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.