aA
Prezidentas Rolandas Paksas Seimo komisijos trečiadienį paprašė įvertinti, ar spectarnyboms klausantis jo pokalbių telefonu, nebuvo pažeistas prezidento neliečiamybės statusas.
Rolandas Paksas - karikatūra
Rolandas Paksas - karikatūra
© DELFI
"Prezidentas Rolandas Paksas Seimo sudarytos Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos paprašė įvertinti, ar operatyvinės veiklos subjektų veiksmai dėl Seimo narių, prezidento institucijoje dirbančių asmenų ir prezidento pokalbių telefonu pasiklausymo atitinka Operatyvinės veiklos įstatymą", - BNS sakė prezidento atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

Praėjusį ketvirtadienį sudaryta Seimo nuolatinė Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija kontroliuoja konstitucinių teisių ir laisvių apsaugą vykdant operatyvinę veiklą bei šios veiklos atitikimą Lietuvos Konstitucijai.

Dienraštyje "Lietuvos rytas" trečiadienį atpasakojamas R.Pakso pokalbis su "Restako" vadovu Algirdu Drakšu. Pokalbyje, dienraščio teigimu, netiesiogiai patvirtinama, kad egzistuoja susitarimas tarp R.Pakso ir jo rinkimų kampanijos dosniausio rėmėjo Jurijaus Borisovo, paaukojusio 1,2 mln. litų.

Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius antradienį po susitikimo su prezidentu pareiškė, jog slapta darytas pokalbis, kuriame skamba prezidento balsas, turėjo būti nedelsiant sunaikintas. Trečiadienį BNS A.Klimavičius teigė, jog prokuratūra šio įrašo neturi ir pati negali jo sunaikinti.

Prezidentūros įtariamų ryšių su tarptautiniais nusikaltėliais skandalą tirianti parlamentinė laikinoji komisija antradienį pavedė Generalinei prokuratūrai ir Valstybės saugumo departamentui nenaikinti jokių įrašų be šios komisijos sutikimo.

Operatyvinės veiklos įstatymo 6 straipsnis numato, kad draudžiama taikyti operatyvines priemones tik prieš prezidentą. Į operatyvinių priemonių kategoriją įeina slaptas pokalbių telefonu klausymasis, slapta patalpų apžiūra ir pan.

Teisininkai nesutaria, kaip suprasti šią įstatymo nuostatą. Visi pripažįsta, kad draudžiama sankcionuoti prezidento telefono klausymąsi, tačiau nesutariama, kaip turi elgtis slaptosios tarnybos, kai klausomasi kito žmogaus, skambinančio prezidentui, pokalbis.

Konstitucijoje sakoma, kad prezidento asmuo neliečiamas: kol eina savo pareigas, jis negali būti suimtas, patrauktas baudžiamojon ar administracinėn atsakomybėn.

Prieš daugiau kaip savaitę žiniasklaida paviešino Valstybės saugumo departamento pažymą ir slapta darytus įrašus, kurie atskleidžia įtartinus Prezidentūros atstovų ryšius bei galimą nepageidautiną poveikį Prezidentūros darbui.

Šios medžiagos pagrindu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl grasinimų prezidentui. Atliekant tyrimą kaip įtariamasis apklaustas verslininkas J.Borisovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.