aA
Didžiausia nuo Didžiosios depresijos laikų bankininkystės taisyklių peržiūra pirmadienį užstrigo Senate, respublikonams pavykus ją blokuoti.
Nepavykęs balsavimas suteikė respublikonams svertų išsireikalauti iš demokratų daugiau nuolaidų dėl priemonių, kurios gali uždrausti bankams kai kurią pelningą veiklą ir įvesti griežtesnę priežiūrą, rašo „Reuters“.
JAV finansų reforma stringa Senate
© Reuters/Scanpix

Tam, kad įstatymas būtų pradėtas svarstyti, už jį turėjo balsuoti 60 iš 100 Senato narių. Demokratams pritrūko trijų balsų.

Greičiausiai, ši kliūtis nebus ilgalaikė. Abiejų partijų atstovai teigia netrukus pasieksiantys susitarimą ir Senatas įstatymo galės imtis jau šią savaitę.

„Visi mes norime įvykdyti reformą, kuri smarkiau suveržtų Volstryto varžtelius. Tačiau nebūsime skubinami dėl dar vieno didžiulio įstatymo“, – prieš balsavimą kalbėjo respublikonų vadovas Senate Mitchas McConnellis.

Jau prieš dvejus metus, kai vos nesužlugęs „Bear Stearns“ paskelbė apie didžiausią bankininkystės ir kapitalo rinkų krizę, abi Senato pusės pradėjo derybas, ieškant abiem partijom priimtino kompromiso.

Prezidentas Barackas Obama ir demokratai nori griežtesnių taisyklių, kurios neleistų pasikartoti 2008–2009 metų krizei, įstūmusiai šalies ekonomiką į gilų nuosmukį. Reformos būtinumą pripažįsta ir respublikonai, tačiau jie mano, kad su siūlomu įstatymu valdžia užsimojo per plačiai.

Finansų sektoriaus reformą šių metų sausį inicijavo pats B. Obama. Anot jo, būtina rimtai riboti rizikingas finansines operacijas, kaip sandoriai su išvestiniais instrumentais, susietais su būsto paskolomis. Be to, JAV prezidentas pasiūlė iš bankų, kurių turtas vertinamas daugiau nei 50 mlrd. JAV dolerių, imti specialų mokestį.

59 balsus Senate turintiems demokratams reikėjo bent vieno respublikonų balso, kad įstatymas būtų pradėtas svarstyti. Tačiau prieš įstatymą balsavo vienas demokratas, tad balsai pasiskirstė taip – 57 buvo už, 41 prieš.

B. Obama teigė esantis „labai nusivylęs“ balsavimo rezultatais.

„Kai kurie senatoriai gali tikėti, jog šis trukdys yra gera politinė strategija, kitai atidėjimą gali suvokti kaip galimybę šiuos debatus tęsti už uždarų durų, kur finansų sektoriaus lobistai galės reformą „praskiesti“ ar visiškai ją numarinti“, – teigiama B. Obamos pareiškime.

JAV Atstovų Rūmai įstatymui pritarė gruodį.

Kaip rodo „Washington Post“ ir „ABC News“ atlikta apklausa, maždaug du trečdaliai amerikiečių mano, kad finansinis reguliavimas turėtų būti sugriežtintas.

Tačiau šimtai bankų ir Volstryto lobistų, kai kada bendradarbiaudami su respublikonais, jau mėnesius stengiasi reformą užblokuoti ar susilpninti. Mat įgyvendinus reformoje numatytas priemones, bankų pelnas ženkliai sumažėtų.

www.lrt.lt