aA
Antradienį Seimas, priėmęs Prezidento įstatymo ir Statuto pataisas, nustatė Lietuvos Prezidento pavadavimo tvarką. Kai Respublikos Prezidentas laikinai išvyksta į užsienį arba serga ir dėl to laikinai negali eiti savo pareigų, jis, kaip numato priimtos pataisos, pasirašo dekretą, kuriuo Seimo Pirmininkui pavedama laikinai pavaduoti Respublikos Prezidentą.
Prezidentūra
Prezidentūra
© DELFI
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Julius Sabatauskas Eltai sakė, kad laikinai pavaduodamas Respublikos Prezidentą, Seimo Pirmininkas negalės skelbti pirmalaikių Seimo rinkimų, atleisti ar skirti ministrų be Seimo sutikimo. Tokiais atvejais, pasak jo, pavaduodamas Prezidentą, ji išsaugo savo, kaip Seimo Pirmininko, įgaliojimus.

Komentuodamas naujus dokumentus, Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Petras Papovas Eltai sakė, kad Seimo Pirmininkas laikinai eina Respublikos Prezidento pareigas Konstitucijos nustatytais atvejais - Respublikos Prezidentui mirus, atsistatydinus, Seimui pašalinus jį iš pareigų apkaltos proceso tvarka ir, kai Seimas nutaria, kad Respublikos Prezidento sveikatos būklė neleidžia jam eiti pareigų.

Pasak Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nario J. Sabatausko, laikinai eidamas Respublikos Prezidento pareigas, Seimo Pirmininkas tam laikui neteks savo įgaliojimų Seime, jam laikinai pereis visi Respublikos Prezidento įgaliojimai. Šiuo laikotarpiu Seimo pavedimu Seimo Pirmininko pareigas laikinai eis vienas iš Seimo Pirmininko pavaduotojų.

Priėmus Prezidento įstatymo pataisas, pasak P. Papovo, Prezidento kanceliarija, kaip ir Seimo ir Vyriausybės kanceliarijos, tampa biudžetine įstaiga.

"Tikiuosi, kad tokia nuostata paskatins pertvarkyti Prezidentūros struktūras", - sakė jis.

Seimo komiteto vadovas pridūrė, kad priėmus Prezidento įstatymo ir Seimo Statuto pataisas iki šiol Lietuvos Prezidentui numatytos socialinės garantijos nesikeis ir išliks.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.