aA
Separatistinė Turkijos kurdų sukilėlių grupuotė - Kurdų kongresas už laisvę ir demokratiją (KADEK) bus paleista, kad jos pagrindu susikurtų platesnė organizacija, kuri pabandytų taikiai išspręsti nuo 1984 metų besitęsiantį konfliktą, pranešė KADEK antradienį.
KADEK, dar žinoma ir kaip Kurdistano darbininkų partija (PKK), Bagdade paskelbė pareiškimą, kuriame nurodė, kad naujoji organizacija mėgins "taikiai susitarti su dominuojančiomis nacijomis".

"KADEK paleidžiamas, kad būtų sudarytos sąlygos naujai, demokratiškesnei organizacinei struktūrai, kuri užtikrins platesnį atstovavimą", - sakoma pareiškime.

Turkijos užsienio reikalų ministras Abdullah Gulas (Abdula Giulas) pirmadienį pranešė apie praėjusį savaitgalį Irako šiaurėje įvykusį susirėmimą tarp Amerikos kariuomenės ir Irako kurdų, iš vienos pusės, ir PKK būrių - iš kitos.

PKK ir Turkijos pajėgų susirėmimai aprimo po to, kai 1999 metais buvo sulaikytas jos lyderis Abdullah Ocalanas (Abdula Odžalanas), o dauguma jo bendražygių iš Turkijos persikėlė į šiaurės Iraką, kur dabar yra apie 5 000 sukilėlių.

Turkija Irako pasienyje dislokavo savo kariuomenę, kad neleistų į jos teritoriją prasibrauti kurdų sukilėliams. Turkijoje yra maždaug 10 mln. etninių kurdų, kurie yra didžiausia šalies mažuma.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.